Iako ostavlja utisak gurmanskog obroka, ovo sočno jelo se sastoji od mesa i puno povrća, bez brašna i zaprške, s vrlo malo ulja.
Osim klasičnog recepta za sarmu s kiselim kupusom, sarmu možemo zavijati u listove slatkog kupusa, a kada okrenemo način pripreme i kupus stavimo u meso - dobićemo "lenju sarmu" :) Priprema je malo složenija i uzima nešto više vremena, ali ipak manje nego kad zavijamo sarmice jednu po jednu. U kom god obliku pripremili sarmu, ukućani i dragi gosti biće, provereno, oduševljeni :)
Sastojci:
- 450 g mlevenog mesa od junećeg buta
- 1/2 manje glavice slatkog kupusa, oko 500 g
- 50 g nekuvanog pirinča
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 1.5 kaf. kaš. soli
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1 kašika ulja za podmazivanje posude
preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 šargarepa srednje veličine
- 1 manja glavica crnog luka
- 250 g marinara sosa
- oko 500 ml tople vode
- grčki jogurt ili kisela pavlaka za serviranje
Mere su za vatrostalnu posudu dimenzija 17 x 25 cm. Izaći će 8 ćufti veličine teniske loptice.
Priprema:
Ukoliko nemamo industrijski "sos marinara", napravićemo domaći, koji se pravi jednostavno, lako i brzo. Možemo ga napraviti dan, dva, ranije i čuvati u teglici u frižideru. Priprema i postupak izrade sosa opisani su na posebnoj temi.
Preliv:
Očistiti i sitno iseći crni luk. Oljuštiti šargarepu i sitno je izrendati.
U šerpici zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati luk i pržiti nekoliko minuta. Dodati izrendanu šargarepu i dinstati, mešajući, dok ne bude omekšala i pustila boju. Dodati marinara sos i vodu, promešati i ostaviti da proključa. Skloniti s vatre.
Marinara sos je fino začinjen i pikantan, tako da preliv nećemo ni soliti ni začinjavati. Ipak, probati pa doterati prema svom ukusu.
Lenja sarma:
Skuvati pirinač do polovine.
Dobro isprati pirinač na cediljci pod česmom. U šerpicu sipati 1/2 litre vode i posoliti prstohvatom soli, pa kad voda provri dodati pirinač, promešati i kuvati par minuta. Skloniti s vatre i ostaviti pirinač u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim procediti i ostaviti na cediljci da voda otkaplje, a pirinač se ohladi.
Pripremiti kupus.
Skinuti prve listove s glavice kupusa, isprati je pod vodom i prepoloviti. Dugačkim i oštrim nožem iseckati kupus na tanke rezance u metalnu ili vatrostalnu činiju. U kuvalu ili na šporetu zagrejati do ključanja malo više od litar vode, pa preliti kupus i ostaviti 10 minuta da omekša. Iscediti kupus prvo na cediljci, a zatim sav višak vode iscediti čvrstim stiskom ruke.
Samleti meso.
U vreme električnih mašina i čopera to je posao od 5 minuta, koji nam osigurava čistoću i kvalitet. Isprati komad junećeg mesa pod hladnom vodom, pa ga posušiti kuhinjskom hartijom. Odstraniti masnoću i žilice, a komad iseći na manje delove i samleti u čoperu.
U veliku činiju staviti iscedjen kupus, samleveno meso, sitno iseckan crni luk, ocedjen pirinač, jaje, biber, so i peršun. Dobro sjediniti sve sastojke meseći ih rukom.
Namazati uljem vatrostalnu posudu u kojoj ćemo peći "lenju sarmu".
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Vlažnim dlanovima formirati ćufte veličine teniske loptice, pa ih redjati jednu do druge u pripremljenu posudu. Zaliti prelivom tako da ćufte budu gotovo sasvim pokrivene. Pokriti posudu alu-folijom, pa je staviti na veći pleh zbog mogućeg prskanja u rerni. Peći u zagrejanoj rerni sat vremena, prvih 45 minuta ispod folije, zatim skloniti foliju i zapeći ćufte sledećih 15 minuta.
Servirati uz grčki jogurt ili kiselu pavlaku.
Nema komentara:
Objavi komentar