Piletina "Alfredo" je recept za sočno pileće belo meso restoranskog kvaliteta, koje možemo pripremiti u svojoj kuhinji. Ovo klasično italijansko jelo kombinuje nežnu piletinu sa bogatim i kremastim sosom na bazi parmezana.
Sastojci:
- 2-4 pileća filea (1 file po osobi)
- so prema potrebi
- 2 kašike maslinovog ulja za mazanje filea
- 1 kašika putera za prženje filea
- 1 kašika maslinovog ulja za prženje filea
sos:
- 1 kašika putera
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica mlevene, dimljene, paprike
- 1 dl belog vina ili vode
- 1 kašičica senfa
- 2.5 dl pavlake za kuvanje 20% mm
- so prema potrebi
- 40 g izrendanog parmezana
prilog:
- šargarepa
- sitniji krompir (ili mladi krompirići)
- voda za kuvanje
- so
- 1 kašika putera
Prvo ćemo pripremiti korenasto povrće, a u zavisnosti od sezone možemo koristiti bilo koje drugo povrće. Oprati i očistiti šargarepu i krompir, pa ih skuvati u slanoj vodi, pazeći da se ne prekuvaju. Kuvati oko 20 minuta, ali to će zavisiti od veličine povrća. Ocediti, poklopiti i ostaviti sa strane.
U međuvremenu, pod hladnom tekućom vodom isprati i posušiti piletinu. Očistiti meso od žilica i masnoće. Posoliti i premazati maslinovim uljem, pa ostaviti u frižideru do pripreme.
Sitno iseckati glavicu crnog luka
U tiganju na umerenoj vatri zagrejati puter i maslinovo ulje, pa dodati pileće filete. Pržiti ih sa svake strane oko 5 minuta, dok se ne uhvati rumena korica. Izvaditi iz tiganja, pokriti i ostaviti sa strane.
U isti tiganj, ako je potrebno, dodati još jednu kašiku putera, a zatim dodati iseckan crni luk. Dinstati uz mešanje oko 5 minuta, pa dodati mlevenu papriku i senf i odmah preliti belim vinom ili vodom. Kad proključa dodati pavlaku i kuvati oko 10 minuta na tihoj vatri. Dodati parmezan i mešati dok se ne otopi. Staviti sos u blender koji podnosi visoku temperaturu i ispasirati. Alternativa je štapni mikser. Procediti sos kroz cediljku i posoliti prema ukusu.
Vratiti piletinu u tiganj i prekriti sosom - dovesti do ključanja i kuvati, poklopljeno, 10 minuta na vrlo tihoj vatri. Okretati meso tokom dinstanja. Mešati jer će se sos, odnosno parmezan, lepiti za dno tiganja.
Glazirati skuvano povrće neposredno pre serviranja. Glaziranjem ćemo šargarepu ili neko drugo korenasto povrće vrlo brzo i lako pretvoriti u elegantan prilog. U tiganj staviti skuvano povrće i preliti s vrlo malo (jedna kutlača) bujona ili vode, pa dodati puter i malo soli. Zagrejati na tihoj vatri. Voda će isparavati, a masnoća iz putera će se spojiti sa skrobom iz povrća i stvoriti finu glazuru. Još jednostavnije, skuvano povrće preliti otopljenim puterom.
Servirati.
Nema komentara:
Objavi komentar