Uskršnja jaja farbana u lukovini



Hristos vaskrse! Srećan Uskrs. 🐇

Jaja su neizostavan deo uskršnje tradicije i farbaju se na našim prostorima još od 16. veka. Najčešće je Veliki petak dan za farbanje jaja, ali etnolozi kažu da nećemo pogrešiti ako ih farbamo u četvrtak, petak ili čak subotu. Jedini dan kada se jaja ne farbaju je nedelja - Vaskrs. Stari način za farbanje uskršnjih jaja je u lukovini, a mogu se ukrasiti pomoću mrežice u kojoj se prodaje voće i povrće, a koja će efektno, na brz i jednostavan način, da prošara jednolično obojena jaja. 

Sastojci

  • bela ili izbeljena jaja
  • lukovina (žuti i crveni luk)
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • nekoliko mrežica u kojima se prodaje voće i povrće


Sakupiti lukovinu i pripremiti mrežice pre Uskrsa.

Priprema:

Izabrati sveža, sitnija, jaja i ostaviti ih na sobnoj temperaturi preko noći. Ako su jaja smeđa, prvo ćemo ih izbeliti. Izbeljena jaja su skuvana jaja. 

Pod tekućom vodom isprati svako sveže belo jaje. Izabrati šerpu u kojoj će jaja biti postavljena u jednom redu. 

Oprati mrežice, pa ih iseći prema veličini jajeta, tako da svaka može lepo da obuhvati jaje i bude dobro zavezana pomoću konca ili manje gumice za tegle. Višak mrežice odseći. 

U šerpu staviti lukovinu i preliti vodom tek toliko da bude pokrivena. Dodati kašiku sirćeta i promešati. Zagrejati vodu na umerenoj vatri do ključanja, pa kuvati ljuske 5 minuta. Smanjiti temperaturu tek da voda struji. Dodati jaja s mrežicom ili bez nje. Ako je potrebno, dodati toplu vodu da bi sva jaja bila pokrivena. Staviti manji vatrostalni ili metalni poklopac preko jaja, koji će ih ovlaš pritisnuti i sprečiti njihovo pomeranje i sudaranje u šerpi. Kuvati 15 minuta. Isključiti ringlu, ali ostaviti jaja u lukovini da se lagano hlade nekoliko sati, da bi se boja što bolje primila. U slučaju da su jaja izbeljena, odnosno skuvana, postupak će biti isti, jedino ćemo ih kuvati u lukovini 5 umesto 15 minuta. 
Kada se jaja budu ohladila i osušila, premazati ih uljem da bi se lepo sjajila.













   Izbeljivanje smeđih jaja 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF