Izbeljivanje smeđih jaja 🐰



Verovatno nema osobe koja je bojila uskršnja jaja, a da se nije suočila s problemom kad su u pitanju svetliji tonovi ili dekupaž tehnika, jer oba načina zahtevaju bela jaja, a na našem podneblju uglavnom nalazimo smeđa ili žuta jaja. To je odlična boja za lukovinu i tamne tonove, ali nije za nežne, pastelne, tonove. Jedino bela jaja mogu biti obojena pastelnim tonovima. Nije nikakav problem izbeliti jaja, samo je potrebno malo opreza i širom otvoren prozor 💨

Sastojci:

  • 5-8 komada svežih jaja
  • 250 ml alkoholnog sirćeta
  • 500-700 ml vode

Navedene mere su za šerpu od 1.5 litar.

Priprema:

Odabrati sveža i neoštećena jaja, oprati ih pod hladnom, tekućom, vodom, prebrisati kuhinjskim ubrusom i ostaviti najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi, ili još bolje preko noći. Važno je da jaja ne budu hladna.

Izabrati dovoljno veliku šerpu u kojoj jaja neće biti zbijena i poredjati ih u jednom nivou. Preliti jaja s 1/2 litre vode i 250 ml alkoholnog sirćeta, a zatim dodati još malo vode, ako je potrebno, da bi jaja bila pokrivena.

Zagrejati vodu s jajima na umerenoj vatri, zato što će ključanje vode da baca jaja po šerpi, pa je poželjno da voda lagano struji. Od trenutka kad voda provri kuvati jaja 10 minuta. Ovakvim načinom, od stajanja jaja na sobnoj temperaturi, do laganog strujanja vode, neće pući nijedno jaje.

Podići će se pena nekoliko puta, i uvek bi je trebalo pokupiti kašikom i baciti. 

Primetićemo da se boja s jaja polako skida još dok su u vodi, ali glavno skidanje je pomoću vlažnog sundjera nakon što je kuvanje završeno. Ostaviti jaja u vrućoj vodi desetak minuta, a zatim ih preliti hladnom vodom, koja će ih malo rashladiti, da bismo mogli da ih držimo u ruci. Sada su važne dve stvari:

  • ne ostavljati jaja bez vode dok ih ne očistimo, jer će se na vazduhu boja osušiti pa ćemo je teže skinuti
  • pažljivo držati jaje jer mu je ljuska omekšala

Vlažnom, sundjerastom, krpom nežno brisati svako jaje skidajući žutu boju. Ide to vrlo lako i brzo. Isprati jaje pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i odložiti u karton za jaja.

Izbeljena jaja su spremna za dalju obradu - farbanje pastelnim tonovima ili lepljenje motiva dekupaž tehnikom.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF