Pileća salata s kukuruzom




Lagana i osvežavajuća salata koja se jednostavno priprema, a izgleda lepo i svečano. Salata je veoma ukusna kombinacija različitih slojeva, od nežnog kukuruza i kuvanog pilećeg filea, do svežih, hrskavih, komadića jabuke i krastavca. 

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea
  • 1 konzerva kukuruza od 170 g (neto 140 g) 
  • 1 svež krastavac srednje veličine
  • 1 zelena nakisela jabuka
  • 100 g majoneza
  • sok od 1/2 limuna
  • so prema ukusu
  • biber prema ukusu
  • peršun za ukrašavanje

Navedene mere su za činiju prečnika 15 cm, visine 7 cm, ili za 2-4 osobe. Polovinu majoneza možemo zameniti kiselom pavlakom 20% mm. 

Priprema:

Priprema sastojaka za salatu:

Pileći file isprati pod tekućom, hladnom, vodom, skinuti masnoću ako je ima, a zatim staviti u šerpu s hladnom vodom. Zagrejati vodu do ključanja, smanjiti temperaturu i kuvati meso oko 35 minuta. Vodu možemo začiniti uobičajenim sastojcima za supu, pa ćemo dobiti i bujon i veoma ukusno meso. Skuvano meso ohladiti i iseći na kockice 1 x 1 cm. Posoliti, pobiberiti i promešati. Pokriti meso da se ne bi osušilo dok pripremamo druge sastojke.

Izabranu činiju za salatu obložiti plastičnom folijom.

Kukuruz iz konzerve procediti i isprati pod tekućom, hladnom, vodom. Ostaviti na cediljci da se dobro ocedi. 

Krastavac dobro oprati i oljuštiti. Proveriti da li je gorak, jer bi ga u tom slučaju trebalo zameniti drugim. Preseći krastavac po dužini, pa izvaditi semenke pomoću kafene kašičice. Oštrim nožem iseći čvrst deo na kockice veličine zrna kukuruza. Kockice ne soliti da krastavac ne bi pustio tečnost. 

Iscediti sok od polovine limuna.

Jabuku oprati i oljuštiti, pa je preseći na 4 dela. Ukloniti semenke, a ostatak jabuke iseći na kockice veličine zrna kukuruza. Odmah preliti limunovim sokom i promešati, da komadići ne bi potamneli.

Slaganje salate:

Na dno pripremljene činije staviti 2/3 kukuruza, a ostatak kukuruza ostaviti za ukrašavanje. Pritisnuti kukuruz kašikom koliko je moguće. Premazati tankim slojem majoneza.

Preko kukuruza rasporediti kockice od jabuke, pa ih pritisnuti kašikom koliko je moguće. Premazati tankim slojem majoneza. 

Preko kockica od jabuke rasporediti kockice svežeg krastavca. Pritisnuti ih kašikom koliko je moguće i premazati majonezom. 

Poslednji sloj je od pilećeg mesa. Rasporediti kockice, pritisnuti ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Pokriti činiju i ostaviti je u frižideru najmanje 30 minuta. 

Ohladjenu salatu pokriti tanjirom za serviranje i okrenuti naopako. Pažljivo podići činiju i skloniti plastičnu foliju. Uz donju ivicu salate rasporediti preostali kukuruz, a na vrh staviti listiće peršuna. Salatu servirati odmah, ili u najkraćem mogućem roku. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF