Turski hleb




Turski hleb je vrsta pljosnatog hleba koja je uobičajena u bliskoistočnim kuhinjama. Tek ispečen, mirisan i ukusan, može se jesti uz bilo koji obrok, ali je posebno uživanje kada se jede uz meze.

Sastojci

testo:

  • 450-500 g mekog brašna "tip 400"
  • 150 ml vode
  • 150 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 20 g svežeg kvasca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

finale:

  • 1 kašika maslinovog ulja za premazivanje
  • 1 žumance 
  • 1 kašičica mleka
  • crni i beli susam za posipanje

Od navedenih mera dobićemo, posle pečenja, hleb-pogaču dimenzija 35 x 23 x 5 cm. 

Priprema:

Izmeriti i prosejati brašno. 

Izmeriti i smlačiti vodu i mleko. Dodati šećer i promešati. Dodati izmrvljen kvasac i mešati dok se ne rastopi, pa ostaviti 5 minuta da se aktivira. 

U veću činiju dodati 2/3 izmerenog brašna. Napraviti udubljenje, pa dodati aktiviran kvasac. Dodati ulje i kašikom izmešati sastojke, a zatim posoliti. Mesiti rukom u činiji dok ne dobijemo kompaktno testo. Prebaciti ga na radnu površinu, pa uz dodavanje preostalog brašna umesiti mekano testo, koje bi trebalo da bude na granici lepljivog. Ako ostane nešto od izmerenog brašna, upotrebićemo ga kasnije za posipanje radne površine. Fino oblikovanu loptu od testa staviti u čistu, pobrašnjenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta, ili dok se testo ne udvostruči.

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

Prebaciti naraslo testo na pobrašnjenu radnu površinu, lagano premesiti bez preteranog dodavanja brašna i oklagijom oblikovati izduženu, elipsastu, pljosnatu, veknu debljine 1.5 cm. Prebaciti je na pripremljen pleh. Popraviti rukom ivicu i oblik elipse. Testo odozgo premazati maslinovim uljem, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 20 minuta da odmori.

Uključiti rernu da se greje na 200° C.

Pomoću jagodica na prstima utisnuti motiv - geometrijski ornament na površini testa. Utiskivanjem (pritiskanjem) testo će se proširiti u svim pravcima, pa mu ostaviti dovoljno prostora u plehu. 

Pomešati žumance s malo mleka, pa premazati testo odozgo. Posuti crnim i belim susamom.

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći hleb oko 20 minuta, ili dok ne porumeni. 

Ispečen i ohladjen hleb možemo iseći na nekoliko delova, staviti u kesu i zamrznuti. Zašto ga iseći? Pa, možda će nam biti potrebno samo parče hleba uz ručak, a ne ceo hleb. Zagrejati hleb u toploj rerni i biće hrskav i svež kao da je tek ispečen.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF