- 125 g omekšalog putera ili margarina
- 125 g očišćene šargarepe (2-3 komada)
- 200-250 g mekog brašna "tip 400"
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica izrendisane kore od pomorandže ili limuna
- 2 kašike šećera
- nekoliko kašika gustog džema
- prah šećer za posipanje
- 1 vanilin šećer
Oprati i oljuštiti šargarepu pa je sitno izrendisati. Pripremiti pleh od šporeta i obavezno postaviti pek-papir, jer koliko god da smo dobro uvijali kiflice, džem će uvek naći put kojim će da iscuri.
U dublju činiju staviti omekšao puter ili margarin, pa dodati izrendisanu šargarepu, šećer i izrendisanu koru od pomorandže ili limuna. Mutiti mikserom do penaste konzistencije. Dodati deo prosejanog brašna i prašak za pecivo. Mesiti rukama uz dodavanje po malo preostalog brašna. Koliko ćemo brašna potrošiti zavisiće od količine vode u šargarepi.
Prebaciti testo iz činije na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga umesiti tako da ostane mekano, ali da se ne lepi.
Pokriti testo činijom u kojoj smo mesili i ostaviti 10-30 minuta da predahne. Podeliti ga na 4 jednaka dela, pa zaokružiti loptice rukom.
Oklagijom razviti lopticu od testa kružno, debljine 2 milimetra. Testo će biti divno, fleksibilno, i neće se kidati iako je vrlo tanko razvučeno. Dok ga budemo tanjili potrebno je stalno posipanje brašnom i odozdo i odozgo, da se ne bi zalepilo. Pomoću malog tanjira prečnika 18 cm obeležiti i opseći krug, pa ga podeliti na 6 trouglastih delova. Ovo je važno da bismo dobili kiflice jednake veličine.
Na svako trouglasto parče testa kašičicom stavljati malo džema, pa kiflice uvijati kao što je prikazano na slikama. Poredjati ih na pripremljen pleh.
Sakupiti višak testa od svih loptica, pa ćemo dobiti još jednu lopticu, koju ćemo razviti i podeliti na isti način.
Nema komentara:
Objavi komentar