testo:
- 250 g mekog brašna "tip 400"
- 125 ml toplog mleka
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 krupnije jaje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog luka u prahu (po želji)
- 30 g otopljenog putera
- 120 g kačkavalja (trapista, ementalera, gaude)
- 1 žumance za premazivanje
- 1 kašičica mleka
- susam za posipanje
Navedene mere su za 16 manjih zemički prečnika 6 cm nakon pečenja.
Priprema:
Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i otopiti puter, pa ostaviti da se malo prohladi. Izmutiti jaje kašikom. Izmeriti i zagrejati mleko.
U lončić s toplim mlekom dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da kvasac zapeni, odnosno da se aktivira. Reakcija neće izostati ako je suvi kvasac uzet iz tek otvorene kesice s važećim rokom trajanja.
U veću činiju sipati 2/3 izmerenog i prosejanog brašna. Dodati aktiviran kvasac, otopljen i prohladjen puter, izmućeno jaje, so i beli luk u prahu. Izmešati testo kašikom i dobro sjediniti sastojke, uz dodavanje po malo preostalog brašna da dobijemo kompaktnu, ali još uvek lepljivu smesu, kao što izgleda neumešeno testo. Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu 60-80 minuta, ili dok se testo ne udvostruči. Testo neće narasti u onoj meri kao kad koristimo svež kvasac.
Iseći kačkavalj (trapist, ementaler, gaudu) na 16 kockica, za 16 zemički, veličine stranice 1.5 cm.
Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.
Lepljivo testo prebaciti iz činije na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga uvaljati u brašno i zaokružiti bez mešenja, tek toliko da se više ne lepi. Testo će biti vrlo mekano, a spolja će imati tanak omotač od brašna, koji će mu držati kakvu-takvu formu. Testo je, poredjenja radi, najsličnije siru "brie", koji je iznutra mekan i kremast, a spolja lagano tvrd, umotan u tanku belu koricu.
Loptu od testa podeliti na 8 delova, pa svaku osminu prepoloviti, tako da dobijemo 16 delova. Uzimati jedan po jedan komadić testa, pa ga uz pomoć brašna prstima rastanjiti u krug veličine, otprilike, 6 cm. Staviti kockicu kačkavalja na sredinu kruga i zamotati testo oblikujući lopticu, kao kad pravimo knedle sa šljivama.
Loptice stavljati s razmakom na pripremljen pleh.
Pokriti ih plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta.
Žumance za premazivanje loptica pomešati s malo mleka. Uključiti rernu da se greje na 180° C.
Pomoću četkice premazati loptice od testa pripremljenim žumancetom. Posuti susamom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 15-20 minuta, dok zemičke ne porumene. Pecivo poslužiti dok je toplo.
Nema komentara:
Objavi komentar