Ukusna, sočna, šarena, svečana salata koja prva nestane sa stola - jer svi žele da je probaju. Odličan je izbor za kućne zabave, rodjendane i proslave. Priprema je laka, ali zahteva malo više vremena zbog neizbežnih koraka. Salata se priprema dan ranije, što nije beznačajano kad pripremamo više hrane.
Sastojci:
- 4 kriške tost-hleba
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- 2 kuvana belanceta
- 250 g šampinjona
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 200 g šunke ili pečenice u komadu
- 1 konzerva kukuruza od 170 g (neto 140 g)
- 1 konzerva graška od 200 g (neto 130 g)
- 150-200 g kačkavalja (trapista, ementalera, gaude)
preliv:
- 150 g majoneza
- 3 kašike kisele pavlake 20 % mm
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 2-3 komada mladog luka (zeleni deo)
- nekoliko rotkvica
- 2 kuvana žumanceta
Koliko veličina tost-hleba dozvoljava, toliki će biti prečnik slagane salate, u ovom slučaju je 16 cm. Za podlogu se može koristiti i neka druga vrsta hleba, na primer sečeni raženi hleb koji ima veće kriške. Zamrznut grašak ima lepšu boju od graška iz konzerve, pa se takav nalazi i u ovom receptu.
Priprema:
2. Dinstani šampinjoni
3. Kukuruz i preliv
4. Šunka ili pečenica
5. Grašak i preliv
6. Kuvana jaja
7. Tvrdi ili polutvrdi žuti sir i preliv
8. Ukrašavanje: mladi luk, kuvana žumanca i rotkvice
Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da redjamo sloj po sloj salate. Preliv podeliti na 4 jednaka dela.
Prvi sloj će biti od isečenog tost-hleba. Postaviti hleb na tanjir za serviranje, premazati pripremljenim prelivom, vratiti metalni obruč i nastaviti sa slaganjem salate. Sledeći sloj biće dinstani šampinjoni koje treba rasporediti ravnomerno po celoj površini unutar obruča. Preko šampinjona rasporediti kukuruz, lagano pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Četvrti sloj je izrendisana šunka, koju treba poravnati i utapkati kašikom. Preko šunke rasporediti grašak, pritisnuti ga kašikom i premazati prelivom. Šesti sloj biće od isečenih kuvanih jaja koje ćemo utapkati kašikom, a sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog ili polutvrdog žutog sira, koji ćemo pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Preko obruča staviti plastičnu foliju ili tanjir i ostaviti salatu u frižideru preko noći.
Ukrašavanje:
Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći. Sitno izrendisati ostavljena žumanca. Rotkvice oprati, posušiti papirnim ubrusom i iseći na kockice.
Na vrh salate postaviti dva manja obruča prečnika 12 i 8 cm, ili na neki drugi način obeležiti koncentrične krugove. U centralni krug rasporediti seckane rotvice, u središnji krug rasporediti izrendisane žumance i poravnati ih uz pomoć viljuške. Uz samu ivicu spoljašnjeg obruča rasporediti iseckan mladi luk. Pažljivo skloniti sva tri obruča.
Nema komentara:
Objavi komentar