Slojevita salata sa šunkom



Ukusna, sočna, šarena, svečana salata koja prva nestane sa stola - jer svi žele da je probaju. Odličan je izbor za kućne zabave, rodjendane i proslave. Priprema je laka, ali zahteva malo više vremena zbog neizbežnih koraka. Salata se priprema dan ranije, što nije beznačajano kad pripremamo više hrane.

Sastojci:

  • 4 kriške tost-hleba
  • 3 tvrdo kuvana jajeta
  • 2 kuvana belanceta 
  • 250 g šampinjona
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat bibera
  • 200 g šunke ili pečenice u komadu
  • 1 konzerva kukuruza od 170 g (neto 140 g)
  • 1 konzerva graška od 200 g (neto 130 g)
  • 150-200 g kačkavalja (trapista, ementalera, gaude)

preliv:

  • 150 g majoneza
  • 3 kašike kisele pavlake 20 % mm
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera

ukrašavanje:

  • 2-3 komada mladog luka (zeleni deo)
  • nekoliko rotkvica
  • 2 kuvana žumanceta

Koliko veličina tost-hleba dozvoljava, toliki će biti prečnik slagane salate, u ovom slučaju je 16 cm. Za podlogu se može koristiti i neka druga vrsta hleba, na primer sečeni raženi hleb koji ima veće kriške. Zamrznut grašak ima lepšu boju od graška iz konzerve, pa se takav nalazi i u ovom receptu.

Priprema:

Pripremiti sve sastojke za salatu. 
Skuvati "tvrdo" 5 jaja i ostaviti ih da se ohlade.
 
Pečurke oprati pod mlazom hladne vode, posušiti papirnim ubrusom, po želji oljuštiti kožicu sa klobuka, a zatim iseći na kockice. U tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, dodati iseckane pečurke i uz mešanje dinstati desetak minuta, sve dok ne ispari sva tečnost koju će pečurke pustiti. Posoliti i pobiberiti prema ukusu. Pokriti i ostaviti da se ohlade.

Kukuruz i grašak iz konzerve procediti, isprati pod tekućom vodom i ostaviti na cediljkama da se dobro ocede. Ako koristimo zamrznut grašak i kukuruz, odvojeno ih skuvati u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača i ostaviti da se ocede i ohlade. Pokriti da se ne suše.

Šunku ili pečenicu u komadu krupno izrendisati. Pokriti da se ne suši.

Tvrdi ili polutvrdi žuti sir (kačkavalj, trapist, ementaler, gaudu) sitno izrendisati. Pokriti da se ne suši.

Tri tvrdo kuvana jajeta oljuštiti i iseći na kockice kao za rusku salatu. Dva tvrdo kuvana jajeta oljuštiti, odvojiti belanca i žumanca, pa belanca sitno iseći i dodati već isečenim jajima. Žumanca zamotati u plastičnu foliju i čuvati u frižideru do ukrašavanja salate.

Sa 4 kriške tost-hleba iseći koricu i postaviti ih u kvadratni oblik. Preko hleba staviti podesivi metalni obruč i na osnovu veličine kvadrata podesiti i fiksirati prečnik. Pritisnuti obruč odozgo dlanovima da bismo isekli hleb. 

Priprema preliva:

U činiju dodati majonez, kiselu pavlaku, so i biber, pa dobro promešati i sjediniti sastojke.

Slaganje salate:

1. Tost hleb i preliv
2. Dinstani šampinjoni
3. Kukuruz i preliv
4. Šunka ili pečenica
5. Grašak i preliv
6. Kuvana jaja
7. Tvrdi ili polutvrdi žuti sir i preliv
8. Ukrašavanje: mladi luk, kuvana žumanca i rotkvice

Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da redjamo sloj po sloj salate. Preliv podeliti na 4 jednaka dela. 

Prvi sloj će biti od isečenog tost-hleba. Postaviti hleb na tanjir za serviranje, premazati pripremljenim prelivom, vratiti metalni obruč i nastaviti sa slaganjem salate. Sledeći sloj biće dinstani šampinjoni koje treba rasporediti ravnomerno po celoj površini unutar obruča. Preko šampinjona rasporediti kukuruz, lagano pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Četvrti sloj je izrendisana šunka, koju treba poravnati i utapkati kašikom. Preko šunke rasporediti grašak, pritisnuti ga kašikom i premazati prelivom. Šesti sloj biće od isečenih kuvanih jaja koje ćemo utapkati kašikom, a sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog ili polutvrdog žutog sira, koji ćemo pritisnuti kašikom i premazati prelivom. Preko obruča staviti plastičnu foliju ili tanjir i ostaviti salatu u frižideru preko noći. 

Ukrašavanje

Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći. Sitno izrendisati ostavljena žumanca. Rotkvice oprati, posušiti papirnim ubrusom i iseći na kockice.

Na vrh salate postaviti dva manja obruča prečnika 12 i 8 cm, ili na neki drugi način obeležiti koncentrične krugove. U centralni krug rasporediti seckane rotvice, u središnji krug rasporediti izrendisane žumance i poravnati ih uz pomoć viljuške. Uz samu ivicu spoljašnjeg obruča rasporediti iseckan mladi luk. Pažljivo skloniti sva tri obruča. 



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF