Afrički gulaš sa kikirikijem




Afrički gulaš je zdrav i obilan obrok od slatkog krompira, šargarepe, spanaća i mesa u bogatom i začinjenom sosu od kikirikija i paradajza. Neverovatna je količina ukusa u ovom izvrsnom gulašu! Jelo je podjednako ukusno kao vegetarijanski gulaš, a umesto mesa dodajemo ocedjene leblebije iz konzerve ili tegle.

Sastojci:
  • 400 g svinjskog ili pilećeg filea
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica narendanog djumbira
  • 1 batat (oko 250 g)
  • 1 šargarepa
  • 250 ml gustog soka od paradajza
  • 150 g kikiriki putera
  • 2 kašike prženog, neslanog, kikirikija u zrnu
  • 2 kašičice mlevene crvene (dimljene) paprike
  • prstohvat kima
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 čili papričice (po želji)
  • oko 500 ml tople vode
  • 50 g očišćenog spanaća ili baby spanaća

finale:
  • listići peršuna za posipanje
  • kikiriki u zrnu za posipanje
prilog:
  • kuvan pirinač ili kinoa

Navedene mere su za 4 osobe.

Priprema:

Pripremiti sve sastojke unapred. Pileći ili svinjski file isprati pod hladnom, tekućom, vodom, posušiti papirnim ubrusom, skloniti masnoću ako je ima i iseći na komadiće veličine zalogaja. 

Spanać očistiti i oprati. Krupnije listove iseći, a kod baby spanaća to nije potrebno.

Oljuštiti i oprati batat i šargarepu. Šargarepu iseći na kolutove, a batat na komadiće veličine zalogaja.

Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Narendati djumbir.

Priprema gulaša:

U većem i dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri. Dodati komadiće mesa i pržiti ih uz okretanje sve dok fino ne porumene. Izvaditi meso i pokriti ga da se ne hladi.

Sada u isti tiganj dodati iseckan crni luk, zatim beli luk i djumbir. Kratko pržiti uz mešanje. Dodati batat i šargarepu. Dodati gusti sok od paradajza. Dodati kikiriki puter, kikiriki u zrnu i začine. Ako smo spremni za ljuti izazov, dodaćemo čili papričice. Dodavati malo po malo toplu vodu. Dodati spanać i isprženo meso. Treba da bude tek toliko tečnosti da pokrije sastojke u tiganju ili šerpi. Poklopiti i dinstati na vrlo tihoj vatri 40 do 60 minuta. Kikiriki puter će zgusnuti jelo, pa često kontrolisati, promešati i dodavati toplu vodu po potrebi i u zavisnosti od toga da li želimo da jelo bude čorbastije ili gušće. Proveriti da li je dovoljno začinjeno. Servirati uz prilog od kuvanog pirinča ili kinoe. Posuti listićima peršuna i kikirikijem. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF