Sastojci:
- 400 g svinjskog ili pilećeg filea
- 2-3 kašike ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica narendanog djumbira
- 1 batat (oko 250 g)
- 1 šargarepa
- 250 ml gustog soka od paradajza
- 150 g kikiriki putera
- 2 kašike prženog, neslanog, kikirikija u zrnu
- 2 kašičice mlevene crvene (dimljene) paprike
- prstohvat kima
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 2 čili papričice (po želji)
- oko 500 ml tople vode
- 50 g očišćenog spanaća ili baby spanaća
- listići peršuna za posipanje
- kikiriki u zrnu za posipanje
- kuvan pirinač ili kinoa
Navedene mere su za 4 osobe.
Priprema gulaša:
U većem i dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri. Dodati komadiće mesa i pržiti ih uz okretanje sve dok fino ne porumene. Izvaditi meso i pokriti ga da se ne hladi.
Sada u isti tiganj dodati iseckan crni luk, zatim beli luk i djumbir. Kratko pržiti uz mešanje. Dodati batat i šargarepu. Dodati gusti sok od paradajza. Dodati kikiriki puter, kikiriki u zrnu i začine. Ako smo spremni za ljuti izazov, dodaćemo čili papričice. Dodavati malo po malo toplu vodu. Dodati spanać i isprženo meso. Treba da bude tek toliko tečnosti da pokrije sastojke u tiganju ili šerpi. Poklopiti i dinstati na vrlo tihoj vatri 40 do 60 minuta. Kikiriki puter će zgusnuti jelo, pa često kontrolisati, promešati i dodavati toplu vodu po potrebi i u zavisnosti od toga da li želimo da jelo bude čorbastije ili gušće. Proveriti da li je dovoljno začinjeno. Servirati uz prilog od kuvanog pirinča ili kinoe. Posuti listićima peršuna i kikirikijem.
Nema komentara:
Objavi komentar