Krumplileves, mađarska krompir čorba




Postoje brojni recepti za krompir čorbu, zapravo svaka domaćica ima svoj tajni začin koji ovaj specijalitet čini posebnim, a u ovom receptu je krompir čorba sa dimljenom kobasicom, vrlo stari, tradicionalni recept iz madjarske kuhinje. 

Sastojci:
  • 2 kašike ulja
  • 1 krupnija glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 lovorov list
  • 600 g očišćenog krompira
  • 1 šargarepa srednje veličine
  • 150 g dimljene kobasice
  • 1 kašika koncentrovanog paradajza
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 kašičica majorana
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika ajvara (po želji)
  • oko 1.5 l vode
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
zaprška:
  • 1 kašika mekog brašna
  • 1 kašika kisele pavlake 20% mm
  • 200 ml vode

Navedene mere su za 4 porcije krompir čorbe.

Priprema:

Pripremiti povrće. Krompir oprati, oljuštiti i iseći na kocke 2 x 2 cm, pa ga držati u hladnoj vodi do upotrebe. Crni i beli luk oljuštiti, isprati pod tekućom vodom, pa sitno iseći na kockice. Šargarepu oljuštiti i iseći na kolutiće ako je tanka, ili na kockice ako je deblja. Oprati, posušiti i iseckati peršun. Sušenu kobasicu oljuštiti i iseći na kolutove.

U dubljoj šerpi zagrejati ulje na umerenoj vatri, pa dodati iseckan crni luk, beli luk i lovorov list. Pržiti kratko, zatim dodati kolutove kobasice i nastaviti s prženjem na vrlo tihoj vatri. Kada su luk i kolutovi kobasice fino isprženi, dodati mlevenu papriku, promešati i odmah dodati ocedjen krompir i isečenu šargarepu, majoran, so, biber, pire od paradajza, a zatim naliti vodu da pokrije sastojke. Poklopiti i kuvati 60 minuta na umerenoj vatri. Ako je potrebno, dodavati po malo tople vode tokom kuvanja i podesiti gustinu čorbe prema svom ukusu.

U činijici pripremiti zapršku. Izmešati brašno i kiselu pavlaku pa smesu razrediti sa 200 ml hladne vode. Dobro promešati da nema grudvica, a ako ih ima, procediti kroz sito za supu. Dodati 2 kutlače vruće krompir čorbe, promešati i sve sipati u čorbu. Promešati. Dodati sirće. Kuvati 5-10 minuta na umerenoj vatri dok brašno lagano ne zgusne čorbu, pa dodati iseckan peršun.
 
Proveriti da li je čorba dovoljno začinjena. Servirati dok je jelo toplo. Ova čorba se ne podgreva.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF