Zapečene palačinke sa sirom i spanaćem

 


Jednostavan i lagan recept za bogato i ukusno predjelo, pogodno za nedeljni ručak i posebne prilike.

Sastojci:
palačinke:
  • 2 jajeta
  • prstohvat soli
  • 20 g putera ili ulja
  • 125 g mekog brašna "tip 400"
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica ulja za premazivanje tiganja
nadev:
  • 125 g belog sitnog sira 45% mm (u receptu je "moja kravica")
  • 125 g kuvanog i ocedjenog spanaća
  • 1 kašika parmezana
  • so po ukusu
  • muškatni orah po ukusu
  • 50 g kačkavalja (ementalera, trapista, gaude)
  • 250 g bešamel sosa
bešamel sos:
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike mekog brašna 
  • 500 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
finale:
  • 1 kašika putera za premazivanje pekača
  • 1 kašika parmezana za posipanje

Od navedenih mera, u zavisnosti od veličine jaja, dobićemo 6-8 malo debljih palačinki. Mere se mogu srazmerno povećati.

Priprema:

Priprema palačinki:

Izmeriti i prosejati meko brašno. Puter otopiti na tihoj vatri. Izmeriti mleko i ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Pripremiti nelepljivi tiganj prečnika 20 cm. Pripremiti kutlaču koja zahvata 100 ml. 

U činiju dodati jaja, posoliti i izmutiti varjačom ili mikserom. Dodati otopljen i ohladjen puter ili ulje i dobro izmešati. Dodavati po malo brašna i mutiti. U gustu smesu dodavati po malo mleka i mutiti sve dok ne dobijemo testo potrebne gustine. Prema navedenim merama dobićemo testo koje se fino razliva, ali je za nijansu gušće nego uobičajeno, jer palačinke za ovaj recept ne treba da budu previše tanke. Testo obavezno procediti da ne bi ostala ni najsitnija grudvica.

Tiganj premazati uljem i zagrejati na umerenoj vatri. Više neće biti potrebno premazivanje. Kutlačom sipati testo u zagrejan tiganj, razliti testo u krug i kratko pržiti palačinke sa svake strane, tako da ostanu svetle boje. Ispečene i prohladjene palačinke pokriti da se ne suše, a možemo ih čuvati u frižideru do 2 dana.

Priprema nadeva:

Očistiti listove spanaća i oprati ih, a zatim kuvati 5 minuta u sasvim malo neslane, proključale vode. Dobro ocediti spanać, iseći ga i ostaviti na cediljci da se ohladi.
Izrendisati sitno kačkavalj.

U činiju staviti beli sir, dodati usitnjen spanać, parmezan, izrendisan kačkavalj, so i muškatni orah. Varjačom izmešati i dobro sjediniti sastojke. 

Priprema bešamel sosa:

Izmeriti i smlačiti mleko.
Na toplu ringlu odmah staviti šerpicu za kuvanje sosa i smanjiti temperaturu na vrlo tiho. Dodati ulje i puter, pa kad se bude zagrejalo dodati 2 kašike brašna - niti prepune, niti ravne. Energično mešati minut, dva, pa dodavati malo po malo toplo mleko uz stalno mešanje. Kada se sos bude zgusnuo skloniti ga s vatre i ukoliko su se formirale grudvice odmah procediti. Ako se bude zgusnuo više nego što je potrebno, a hladjenjem će se sos zgušnjavati, dodati još malo mleka i promešati. Posoliti, promešati i ostaviti da se sos ohladi.

Nadevanje palačinki i finalizacija jela:

Uključiti rernu da se greje na 175° C. Poziciju rešetke približiti donjem grejaču.
Pekač odgovarajuće veličine premazati puterom. 
Pokriti dno pekača s dve kašike bešamel sosa. 

Svaku palačinku premazati preko centra u krug bešamel sosom, izostavljajući ivicu, a zatim preko sosa rasporediti nadev od sira i spanaća. Prebaciti bočne ivice palačinke preko nadeva, zatim palačinku urolati i staviti u pekač sastavom okrenutu ka dnu. Kada smo nadenuli i složili sve palačinke u pekač, odozgo ih premazati preostalim bešamel sosom i posuti parmezanom. Staviti pripremljene palačinke u zagrejanu rernu i peći 35-40 minuta. Ovo jelo se ne pogreva. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF