Piletina "alla sorrentina"




Sorrento je grad u južnoj Italiji, poznato letovalište još iz antičkog perioda, pored Napulja i Pompeje. Piletina "alla sorrentina" je sočno i mekano pileće meso s bogatim umakom od paradajza, bosiljkom i mocarelom. Ovo jednostavno i ukusno jelo "iz jednog tiganja" nalazi se na restoranskom meniju, a priprema se za 30 minuta i pravi je izbor za ručak ili večeru.

Sastojci:
  • 2 pileća filea (oko 450 g)
  • 50 g brašna za oblaganje mesa
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 120 ml belog vina ili pilećeg bujona
  • 200-300 g paradajz pelata 
  • 1/2 kašičice šećera
  • so prema ukusu
  • biber prema ukusu
  • sveži ili suvi bosiljak prema ukusu
  • 220 g mocarele 

Navedene mere su za 2-3 osobe. Pobrašniti piletinu neposredno pre prženja. Ne koristiti narendanu, suvu, mocarelu, nego sveže kuglice koje će se rastopiti u umaku. 

Priprema:

Pileći file isprati pod hladnom, tekućom, vodom i posušiti papirnim ubrusom. Očistiti od masnoće ako je ima. File po dužini preseći na dva dela, tako da dobijemo dve, odnosno četiri šnicle. Ravnom stranom tučka, preko folije ili pek-papira, lagano izlupati i istanjiti pileće šnicle.

Prosejati brašno u široku, plitku, činiju, pa ga posoliti, pobiberiti i promešati. Svaku šniclu uvaljati u brašno, a višak otresti.

U veći tiganj sipati maslinovo ulje da pokrije dno, pa ga zagrejati na umerenoj vatri. Dodati dva prepolovljena čena očišćenog belog luka, da se zagreju i puste svoju aromu u ulje. Čenove kasnije, kada porumene, izvaditi. 

U tiganj na zagrejano ulje stavljati pobrašnjene šnicle i kratko zapeći sa obe strane, a kasnije ćemo ih dokuvati u sosu. Ako ima više mesa, pržićemo ga u etapama. Ne pretrpavati tiganj s mesom da bi se šnicle fino zapekle, a taj proces brzo ide. Vaditi zapečene šnicle na tanjir i staviti drugu turu. Na kraju, odliti višak ulja ako ga ima, a zatim sve šnicle vratiti u tiganj i dodati belo vino ili pileći bujon, kratko dinstati dok tečnost ne ispari, pa dodati paradajz pelat. Ako je pelat krupniji, prepoloviti ga. Posoliti i pobiberiti. Dodati pola kašičice šećera. Dodati iseckan svež ili suvi bosiljak. Dinstati na umerenoj vatri desetak minuta, uz gurkanje šnicli da bi se paradajz sos jednako rasporedio izmedju njih. Po potrebi dodati još malo bujona, da bismo održali potrebno vreme kuvanja.

Kada su piletina i umak sasvim skuvani, preko svake šnicle staviti komad mocarele i poklopiti tiganj na nekoliko minuta, dok se sir ne bude otopio. Biti oprezan da u ovoj fazi meso ne zagori, jer se sos već zgusnuo i nema tečnosti u tiganju. Poslužiti odmah uz hleb, testeninu, ili krompir.










Recepti s piletinom:











2 komentara:

  1. Super, novi receptic i to vrlo fin!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga, jeste bio fin ručkić, slikano još letos - vidi koliko ima leda u čaši 😄

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF