Trouglovi sa spanaćem i feta sirom


 

Spanakopita, trouglasto, hrskavo, rumeno pecivo, lagano kao pero, nadeveno spanaćem i feta sirom iz tradicionalne grčke kuhinje. Pita se može praviti u tepsiji, u obliku rolnica, ili u obliku trouglova kao u ovom receptu.

Sastojci:
trouglovi:
  • 6 listova tankih kora
  • 100 g otopljenog putera
nadev:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 110 g svežeg spanaća ili 8 briketa zamrznutog
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so prema ukusu
  • biber prema ukusu
  • 1 kašika sveže mirodjije
  • 200 g feta sira
  • 1 jaje

Od navedenih mera dobićemo 9 krupnih trouglova. Mera se može srazmerno povećati.

Priprema:

Priprema nadeva:

Očistiti listove spanaća i oprati ih, a zatim kuvati 5 minuta u sasvim malo neslane proključale vode. Dobro ocediti spanać, iseći ga i ostaviti na cediljci. U slučaju da koristimo baby spanać, nije potrebno da ga prethodno kuvamo. Crni luk oljuštiti, isprati i iseći na tanka rebarca. Mirodjiju oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom i fino iseći. Umutiti jaje viljuškom.

Zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri. Dodati tanko isečen crni luk, pa ga dinstati dok ne bude omekšao. Dodati ocedjen spanać i dinstati nekoliko minuta, dok sva tečnost ne bude isparila. Ukoliko koristimo zaledjen spanać, smrznute brikete staviti u tiganj s crnim lukom i dinstati dok sva tečnost ne bude isparila. Skloniti spanać s ringle i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi.

Dodati iseckanu mirodjiju, beli luk u prahu, so i biber. Dodati izmrvljen feta sir i jaje, pa dobro promešati. Probati nadev i dosoliti ako je potrebno.

Priprema pite:

Na umerenoj vatri otopiti puter i ostaviti da se malo prohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Na pleh od šporeta staviti pek-papir.
 
Odvojiti 6 listova kora i pokriti ih plastičnom folijom da se ne suše. Ostatak kora dobro zapakovati da se ne bi osušile i čuvati u frižideru za neki drugi recept.

Uzeti jednu koru i pomoću četkice celu premazati puterom. Preko nje staviti drugu koru, pa i nju premazati. Podeliti kore na tri jednake trake po dužini ili po širini. U jednom slučaju trouglovi će biti malo veći, a u drugom malo deblji. 

Na jedan kraj trake staviti 1 kašiku nadeva. Odatle početi sa preklapanjem trake da bismo formirali trougao. Jedna traka formiraće jedan trougao. Ponoviti postupak sa ostalim korama dok ne potrošimo nadev. 

Trouglove poredjati na pripremljen pleh, pa ih odozgo premazati otopljenim puterom. Vlažan nadev će stajanjem omekšati kore, zato raditi brzo i odmah staviti pleh u zagrejanu rernu. Trouglove peći 20-25 minuta, ili dok ne porumene.

Servirati toplo pecivo uz osvežavajuću, hladnu, caciki salatu od krastavaca i jogurta. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF