Zapečena testenina s mlevenim mesom




Zapečenoj testenini ne treba mnogo prezentacije, zar ne? Malo sastojaka i malo truda za ovo veoma ukusno i sočno jelo, savršeno kao predjelo, ali pogodno i za svakodnevni ručak ili večeru. Odlična je alternativa lazanji.

Sastojci:
  • 300-350 g italijanske testenine "pasta lumaconi"
  • 1 kašika soli za kuvanje testenine
  • 4 l vode
sos od mesa i paradajza:
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 200 g mlevenog mesa (svinjsko, juneće, ili mešano)
  • 500 ml pasiranog paradajza 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice bibera
  • 200-250 g bešamel sosa
  • 150-200 g mocarele (gaude, ementalera, trapista)
  • 40 g rendanog parmezana 
bešamel sos:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 puna kašika mekog brašna
  • 250 ml mleka sobne temperature
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat muškatnog oraha 

Navedene mere su za pekač veličine 24 x 18 cm, ili za 2 - 4 osobe. Pasta lumaconi se može zameniti drugim kratkim i širokim, cevastim, oblicima testenine, na primer "mezzi rigatoni".

Priprema:

Priprema bešamel sosa

U manjoj šerpi, na nižoj temperaturi, zagrejati ulje i puter. Dodati brašno i mešajući pržiti minut, dva. Dodati mleko i energično mešati dok se sos ne zgusne. Ako su se stvorile grudvice, odmah procediti. Posoliti, dodati muškatni orah, poklopiti i ostaviti sa strane. Hlađenjem će se sos još više zgusnuti, pa ako bude bilo potrebno, razrediti ga s 2-3 kašike mleka. 

Priprema mesa:

Ukoliko sami meljemo meso, prvo ćemo ga isprati pod mlazom tekuće hladne vode, zatim posušiti papirnim ubrusom i očistiti od masnoće i žilica, pa iseći na manje komade. Samleti u mašini za mlevenje mesa ili u seckalici - čoperu.

Priprema sosa od mesa i paradajza:

U dubljem tiganju, na umerenoj temperaturi, zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno isečen crni luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati sitno isečen beli luk i mleveno meso. Dinstati 5-10 minuta, dok se meso ne uprži. Dodati pasirani paradajz, šećer, so, origano i biber. Poklopiti i kuvati 10-15 minuta, uz povremeno mešanje. 

Priprema testenine:

U loncu zagrejati vodu do ključanja, posoliti i dodati testeninu. Promešati. Vreme kuvanja napisano je na pakovanju, a na polovini kuvanja procediti testeninu. 

Zapečena testenina s mlevenim mesom:

Uključiti rernu da se greje na 180°C. 
Kada je sos od mesa i paradajza gotov, skloniti s vatre i dodati pripremljen bešamel sos. Dobro promešati. Dodati skuvanu testeninu i promešati. Proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno.
Sir iseći na kockice 1 x 1 cm, pa polovinu dodati u sos s testeninom. Dodati i polovinu parmezana. Promešati.
Posudu za pečenje premazati uljem. Dodati pripremljenu testeninu, poravnati, a odozgo rasporediti drugu polovinu isečenog sira i rendanog parmezana. Peći u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Može se čuvati u frižideru 2 dana. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF