Nadevene rolovane šnicle




Ovo je recept iz kuhinje moje mame, ali kao i ona, ne praktikujem da ga pravim često, jer je ovo jelo beskrajno kalorično. Zato, kad god napravim pomažemo tanjire 😋 Recept je krajnje jednostavan. Vreme pripreme je oko 30 minuta. Meso mora da bude kvalitetno i mekano, teleće ili svinjske šnicle.

Sastojci:
  • 4 teleće ili svinjske šnicle 
  • sveže mleveni biber prema ukusu
  • so prema ukusu
  • 100 g polutvrdog žutog sira (kačkavalj, gauda)
  • brašno za oblaganje šnicli
  • ulje za nešto dublje prženje
sos:
  • 2-3 kašike ulja u kome se pržilo meso
  • 1-2 čena belog luka
  • 200 g kisele pavlake 20 % mm
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat bibera
  • 1 ravna kašika senfa
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za 2 do 4 osobe. Umesto kisele pavlake možemo koristiti pavlaku za kuvanje od 20 % mm. Pripremiti čačkalice za zatvaranje šnicli.

Priprema:

Meso isprati u hladnoj vodi, posušiti kuhinjskom hartijom i odstraniti suvišnu masnoću. Sir iseći prema veličini šnicle na pravougaone komade. 

Istanjiti meso tučkom pazeći da šnicla ostane cela, posoliti, pobiberiti. Na svaku šniclu staviti komad sira, pa prebaciti bočne strane prema sredini i urolati. Pričvrstiti sastav čačkalicom, uvaljati rolnicu sa svih strana u brašno i otresti višak.

Zagrejati malo više ulja na umerenoj temperaturi, pa pržiti rolnice oko 10 minuta uz okretanje. Ako bude izlazio otopljeni kačkavalj, znači da nismo dobro namestili čačkalice, pa ćemo sledeći put to bolje da uradimo.

Izvaditi meso iz tiganja i ostaviti da se prohladi da bismo mogli da izvadimo čačkalice. Ako šnicle zatvaramo s dve i više čačkalica, prebrojati ih prilikom stavljanja i kasnije prilikom skidanja, a broj bi trebalo da se slaže.

U drugi tiganj staviti 2-3 kašike ulja u kome se pržilo meso, pa dodati iseckan beli luk. Pripremati na tihoj vatri, jer su sastojci osetljivi na visoku temperaturu. Čim je luk zamirisao, a ne sme da požuti, dodati kiselu pavlaku - 200, 300 grama, u zavisnosti od toga koliko nam sosa treba. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i iseckan peršun. Mešajući sačekati da proključa, pa skloniti s vatre. Vratiti rolnice (bez čačkalica) u sos i sačekati nekoliko minuta da se ponovo zagreju, a kačkavalj otopi. Umesto kisele pavlake možemo koristiti pavlaku za kuvanje, a u tom slučaju ostaviti da sos malo duže kuva da bi se zgusnuo pre dodavanja rolnica. Poslužiti odmah.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF