Zdrava i lagana povrtna supa baršunaste teksture, za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena. Može biti toplo predjelo na bogatoj večeri, ili samo lagana večera. Jednostavni sastojci i brzina pripreme čine ovu krem-supu pravim izborom u bilo koje doba dana, ili za bilo koje doba godine.
Sastojci:
- 1 kašika putera
- 1 kašika ulja
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira srednje veličine
- 2 tikvice srednje veličine
- 1 litar povrtnog bujona ili vode
- 1 ljuta papričica po izboru i želji
- so prema ukusu
- biber prema ukusu
- 200 ml pavlake za kuvanje 20 % mm
- 1 kašika iseckanog peršuna
Navedene mere su za 4 osobe.
Priprema:
Očistiti i oprati povrće. Ako su tikvice mlade, nije ih potrebno guliti. Nije potrebno sitno, fino, seckanje, zato što ćemo povrće na kraju ispasirati. Zagrejati povrtni bujon od domaće kocke za supu, ili vodu. Pripremiti dublju šerpu u kojoj se može koristiti štapni mikser.
Iseckati crni luk. Na umerenoj vatri zagrejati puter i ulje. Dodati iseckan luk, pa pržiti uz mešanje dok ne omekša. Dodati grubo isečen beli luk i nastaviti s prženjem dok luk ne bude blago karamelizovan. Dodati šargarepu isečenu na kolutove. Dodati grubo isečen krompir. Dinstati nekoliko minuta uz mešanje. Iseći tikvice na deblje kolutove, pa svaki kolut iseći na polovine ili četvrtine. Dodati u šerpu s povrćem. Sipati vruć povrtni bujon, ili vodu, tek da pokrije povrće. Dodati iseckanu ljutu papriku bez semenki, promešati, poklopiti šerpu i kuvati 30 minuta. Ako bude bilo potrebno, tokom kuvanja dodavati toplu vodu tako da povrće uvek bude pokriveno. Skloniti šerpu s vatre, pa sadržaj ispasirati pomoću štapnog miksera. Ako koristimo blender, proveriti da li su radne karakteristike predviđene za visoku temperaturu.
Vratiti šerpu s potažem na ringlu, posoliti i pobiberiti, pa dodati pavlaku i ostaviti da proključa. Ako je potaž previše gust, razrediti ga toplim bujonom ili vodom. Skloniti s vatre i dodati iseckan peršun. Proveriti da li je supa dovoljno začinjena i servirati. Ova supa se ne podgreva.
Nema komentara:
Objavi komentar