Sladoled sa crvenim voćem i plazma keksom




Voćni sladoledi su najomiljenija vrsta osvežavajuće poslastice u letnje doba, ali i odličan desert u bilo koje drugo doba godine. Zanimljivo je da se sladoled u Rusiji više jede zimi nego leti, zato što je izuzetno kaloričan. Visok sadržaj mlečnih masti je i veliki razlog zašto je sladoled tako dobrog ukusa 🍨

Sastojci:

kondenzovano mleko:
  • 400 ml punomasnog mleka
  • 200 ml šećera
sladoled:
  • 400 ml ohlađene slatke pavlake 36 % mm
  • 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 200 ml usitnjenog smrznutog crvenog voća
  • 200 ml izmrvljenog plazma keksa

Od navedenih mera dobićemo oko 750 g sladoleda. Sastojke merimo šoljom od 200 ml ili menzurom. Umesto smrznutog crvenog voća možemo koristiti šumsko voće. 

Priprema:

Priprema kondenzovanog mleka:

Kondenzovano mleko možemo napraviti dan ranije. U šerpu sipati mleko, dodati šećer i promešati. Na tihoj vatri zagrejati mleko dok ne proključa, pa kuvati sledećih sat vremena na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati. S vremena na vreme kašikom uzeti malo mleka iz šerpe, sipati na tanjirić i sačekati da se ohladi, da bismo proverili gustinu i prema tome odredili dužinu kuvanja. Pred kraj kuvanja podići će se pena, koju bi trebalo pažljivo sakupiti kašikom i skloniti. Kada se prvobitna količina bude smanjila na količinu od 200 ml, to je još jedan znak da smo završili s kuvanjem. Hladjenjem će se kondenzovano mleko još više zgusnuti. Kada se mleko bude sasvim ohladilo, staviti ga u staklenu posudu s poklopcem i čuvati u frižideru. 




Priprema sladoleda:

Mikserom umutiti dobro ohlađenu pavlaku dok ne postane lagana i vazdušasta, vodeći računa da je ne premutimo. Nije potrebno da bude čvrsta kao za šlag. Dodati ohlađeno kondenzovano mleko i lagano promešati kašikom. 

Smrznuto voće bez odmrzavanja samleti u čoperu. Iz kese s crvenim voćem izostaviti krupnije jagode, jer će za njihovo usitnjavanje biti potrebno više vremena, pa rizikujemo da nam se za to vreme sitnije voće pretvori u kašu. Dodati usitnjeno voće u činiju s pavlakom.

Izmrviti plazma keks na komadiće različite veličine i dodati u činiju s pavlakom i voćem. Lagano promešati kašikom tako da smesa ostane vazdušasta, a tekstura bude nejednake boje - melirano bela i roze. 

Prebaciti smesu u posudu za zamrzavanje, poklopiti i zamrznuti 3 do 4 sata. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF