Sastojci:
kondenzovano mleko:
- 400 ml punomasnog mleka
- 200 ml šećera
sladoled:
- 400 ml ohlađene slatke pavlake 36 % mm
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 200 ml usitnjenog smrznutog crvenog voća
- 200 ml izmrvljenog plazma keksa
Od navedenih mera dobićemo oko 750 g sladoleda. Sastojke merimo šoljom od 200 ml ili menzurom. Umesto smrznutog crvenog voća možemo koristiti šumsko voće.
Priprema kondenzovanog mleka:
Kondenzovano mleko možemo napraviti dan ranije. U šerpu sipati mleko, dodati šećer i promešati. Na tihoj vatri zagrejati mleko dok ne proključa, pa kuvati sledećih sat vremena na vrlo tihoj vatri. Povremeno promešati. S vremena na vreme kašikom uzeti malo mleka iz šerpe, sipati na tanjirić i sačekati da se ohladi, da bismo proverili gustinu i prema tome odredili dužinu kuvanja. Pred kraj kuvanja podići će se pena, koju bi trebalo pažljivo sakupiti kašikom i skloniti. Kada se prvobitna količina bude smanjila na količinu od 200 ml, to je još jedan znak da smo završili s kuvanjem. Hladjenjem će se kondenzovano mleko još više zgusnuti. Kada se mleko bude sasvim ohladilo, staviti ga u staklenu posudu s poklopcem i čuvati u frižideru.
Priprema sladoleda:
Mikserom umutiti dobro ohlađenu pavlaku dok ne postane lagana i vazdušasta, vodeći računa da je ne premutimo. Nije potrebno da bude čvrsta kao za šlag. Dodati ohlađeno kondenzovano mleko i lagano promešati kašikom.
Smrznuto voće bez odmrzavanja samleti u čoperu. Iz kese s crvenim voćem izostaviti krupnije jagode, jer će za njihovo usitnjavanje biti potrebno više vremena, pa rizikujemo da nam se za to vreme sitnije voće pretvori u kašu. Dodati usitnjeno voće u činiju s pavlakom.
Izmrviti plazma keks na komadiće različite veličine i dodati u činiju s pavlakom i voćem. Lagano promešati kašikom tako da smesa ostane vazdušasta, a tekstura bude nejednake boje - melirano bela i roze.
Prebaciti smesu u posudu za zamrzavanje, poklopiti i zamrznuti 3 do 4 sata.
Nema komentara:
Objavi komentar