Piletina u krem-sosu sa sušenim paradajzom

 


Hrskava piletina u neverovatno ukusnom sosu nije obično jelo. Mnogo je bolje. Ovo lagano, brzo i veoma ukusno jelo je lako pripremiti za tek nešto više od 30 minuta. Dovoljno je jednostavno da bude svakodnevno jelo, a dovoljno impresivno da bude namenjeno za posebne prilike. 

Sastojci
  • 400 g pilećih filea (1 file po osobi)
  • 3-4 kašike ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
sos:
  • 8-10 komada omekšalog sušenog paradajza
  • 150 ml vode za mlevenje paradajza
  • 250 ml pavlake za kuvanje 20% mm
  • 4 kašike parmezana
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje
prilog:
  • kuvani pirinač (priprema prema uputstvu proizvodjača)

Navedene mere su za 2, eventualno 3 osobe.
U većini marketa naći ćemo dve vrste sušenog paradajza - jedan je pakovan u kese, a drugi u teglice s uljem i možemo koristiti bilo koji od njih. Ipak, dala bih blagu prednost drugom. Ulje u kojem je stajao paradajz je aromatično i kvalitetno, pa ga možemo koristiti za začinjavanje jela i salata umesto maslinovog ulja. 

Priprema:

Priprema paradajza:

Ako smo kupili sušeni paradajz u ulju, nije potrebno da ga omekšavamo jer su plodovi dovoljno mekani. Ako imamo sušeni paradajz iz kese, biće potrebno da ga potopimo u vruću vodu i ostavimo najmanje 30 minuta da bi omekšao. Ocediti paradajz od ulja ili od vode, staviti plodove u blender, dodati hladnu vodu i samleti. Ako je potrebno dodati još malo vode i ponovo samleti. Tekstura bi trebalo da liči na sos od paradajza. Po želji, možemo procediti dobijeni sos da bi bio savršeno gladak.

Priprema pilećeg mesa:

Pileće filete isprati u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skinuti masnoću. Filete podeliti, u zavisnosti od njihove veličine, na 2 ili na 3 dela - zato što su nam potrebni krupniji komadi mesa. Posoliti ih i pobiberiti.

U tiganju zagrejati ulje na umerenoj temperaturi, pa dodati pripremljene komade mesa i sasvim ih ispeći i zapeći sa obe strane, tako da budu rumeni i hrskavi. Izvaditi piletinu i prebaciti je na tanjir ili u šerpicu i obavezno poklopiti da se ne bi ohladila.

Priprema sosa

U istom tiganju na vrlo tihoj vatri nastaviti sa pripremom jela. Dodati samleven sušeni paradajz i uz mešanje dinstati 5 minuta. Dodati pavlaku, posoliti, dodati tucanu papriku i parmezan, pa dobro promešati. Proveriti da li je sos dovoljno slan. Vratiti piletinu u tiganj i kuvati još desetak minuta sve zajedno. Ukoliko se sos bude previše zgusnuo, dodati nekoliko kašika vruće vode. Garnirati iseckanim peršunom i odmah servirati. 

Piletinu u krem-sosu sa sušenim paradajzom možemo servirati uz kuvanu testeninu, dinstano povrće, ili uz kuvani pirinač. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF