Jelke od prhkog testa s parmezanom




Pecivo od prhkog testa s parmezanom: ukusno i savršeno pecivo uz božićni ili novogodišnji aperitiv! 

Sastojci:
  • 150-170 g mekog brašna "tip 400"
  • 1/2 kašičice crvene mlevene paprike (slatke, dimljene ili ljute)
  • 1/2 kašičice soli
  • 40 g parmezana 
  • 60 g izrendanog kačkavalja (gaude, trapista)
  • 100 g hladnog putera
  • 30 g iseckanih zelenih maslina
  • 1 žumance za premazivanje
  • parmezan za posipanje

Od navedenih mera dobićemo, u zavisnosti od debljine testa, oko 24 jelkice dimenzija 7 x 5 cm. 

Priprema:

Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i sitno izrendati sir. Iseći hladan puter na komadiće. Izmeriti i fino iseckati zelene masline. Pripremiti žumance za premazivanje. Ja ga uvek razredim s pola kašičice vode ili mleka. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir.

U činiju staviti 150 g brašna. Ostatak ćemo dodavati po potrebi i iskoristiti za posipanje radne površine. Dodati mlevenu papriku i so, pa promešati. Dodati parmezan i izrendan kačkavalj. Dodati komadiće putera i iseckane masline. Rukom izmešati sve sastojke, uz dodavanje brašna po potrebi. Umesiti kompaktno testo, mekano i nelepljivo. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru 30 minuta. 

Uključiti rernu da se greje na 180° C. 
Pobrašniti radnu površinu i oklagijom razviti testo debljine 6-7 mm. Kalupom u obliku jelke, dimenzija 7 x 5 cm, vaditi pecivo i ređati s razmakom na pripremljen pleh. Ostatak testa premesiti, razviti i vaditi jelke dok ne utrošimo sve testo.

Pecivo premazati žumancetom i posuti parmezanom. Staviti u zagrejanu rernu i peći 10-15 minuta, ili dok jelkice blago ne porumene. Stalno nadgledati tok pečenja, jer se sitno pecivo vrlo lako prepeče.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF