Slani "panj" rolat




🎄 Bez obzira na to da li imamo vremena za pripremanje božićne ili novogodišnje večere, ili tražimo najjednostavnije predjelo u poslednjem trenutku, ovaj svečani rolat može biti dobar izbor.

Sastojci:
  • 2-3 kriške "tramezzino" belog sendvič hleba
  • 1 avokado
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 1 prstohvat bibera
  • 1 prstohvat soli
  • 100-125 g krem sira
za dekoraciju:
  • 100 g krem sira
  • semenke nara
  • ruzmarin
  • matovilac

Navedene mere su za manji slani rolat (dve kriške hleba) ili manji "panj" rolat (tri kriške hleba), otprilike za 8 parčića. Kriške "tramezzino" hleba su dimenzija 10 x 23 cm.

Priprema:

Izvaditi "tramezzino" hleb iz frižidera 30 minuta ranije, da bi se zagrejao na sobnoj temperaturi. Ako hleb čuvamo u zamrzivaču, onda i ranije. 

Pripremiti nadev. Oprati avokado, prepoloviti ga i skloniti košticu. Kašikom izvaditi "meso" avokada u činiju. Odmah preliti sokom od limuna. Dodati krem sir, izrendisan ili izgnječen beli luk, so i biber. Sastojke u činiji izgnječiti viljuškom ili pomoću štapnog miksera, pa dobro promešati. Proveriti da li je nadev dovoljno slan i dosoliti ako je potrebno.

Na veći komad plastične folije složiti dve ili tri kriške "tramezzino" hleba, tako da se preklapaju. Kriške lagano istanjiti oklagijom, posebno pritiskajući spojeve. Voditi računa da se podloga od hleba ne raspadne.

Podlogu premazati nadevom od avokada i sira, pa zarolati u pravcu strelice na slici. Rolat umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider najmanje sat vremena. 

Nakon što rolat izvadimo iz frižidera, odseći oba kraja za po 1 cm, da bi presek bio svež i uredan. Zatim s jednog kraja rolata ukoso (dijagonalno) odseći komadić, koji ćemo kosom stranom položiti na vrh rolata i fiksirati pomoću sira. Premazati rolat sa svih strana krem sirom. Viljuškom šarati "cik-cak" po celoj rolnici. Ukrasiti semenkama nara, opranim i posušenim ruzmarinom i matovilcem. Možemo servirati odmah, ili čuvati rolat u frižideru ispod zvona da se ne bi osušio.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF