Vanili kiflići




Da li se sećate vremena kada smo na kioscima kupovali Bazar, Svijet i Praktičnu ženu? Nije to bilo baš toliko davno, a našim mamama su pomenuti časopisi bili izvor izuzetno vrednih recepata i saveta u vezi sa vodjenjem domaćinstva, sve ono što danas nalazimo na internetu. Moja mama je isecala odabrane recepte iz časopisa i lepila ih u svoju sveščicu koju sam i ja katkad dopunjavala, tako da sam sada vlasnica mnogih starih, tradicionalnih, posebnih, odličnih recepata. 
Iz hrvatskog časopisa "Svijet" predstavljam recept originalnog naziva "vanili kiflići", kojem nisam želela da menjam naziv jer je baš simpatičan ;)

Sastojci:
  • 300 g mekog brašna tip 400
  • 200 g putera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 80 g šećera
  • 1 belance
  • prstohvat soli
  • 3 kašike mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta ruma
finale:
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g prah šećera

Navedene mere su za ~42 kiflice. 

Priprema:

Orahe pregledati i očistiti od komadića ljuske koji uvek zalutaju, pa ih samleti na mašinici ili u čoperu. Puter izmeriti i ostaviti 30 minuta da omekša na sobnoj temperaturi. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti šećer.

U činiji razmrviti 2/3 brašna s puterom, odnosno utrljati jedno u drugo. Ostaviti 1/3 brašna za dodavanje i kasnije mešenje. Čvrsto umutiti mikserom belance s prstohvatom soli, pa dodati brašnu i puteru. Dodavati dalje redom: mleko, šećer, rum i orahe, pa zamesiti čvrsto i nelepljivo testo. 

Od testa uzimati komadiće i valjati kuglice veličine oraha, koje valjkasto razviti i blago saviti vrhove. Redjati s razmakom na pripremljen pleh. Da se kiflice ne bi brzo širile u vrućoj rerni, staviti pleh u frižider i ohladiti 30 minuta. 

Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Staviti kiflice u zagrejanu rernu bliže donjem grejaču i peći oko 15 minuta uz stalno nadgledanje. Kad vrhovi na kiflicama porumene, a kiflice ostanu bele, izvaditi pleh iz rerne.

Pečene kiflice odmah uvaljati u prah šećer koji je pomešan s vanilin šećerom. Kiflice možemo napraviti nekoliko dana ranije i čuvati u kutiji.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF