Piletina "parmigiana"




Piletina "parmigiana" je bogato, tradicionalno italijansko jelo, nežnog i skladnog ukusa. Priprema je lagana i svakako brza s obzirom da je u pitanju glavno jelo. Jednostavan sastojak poput piletine u ovom receptu postaje sasvim poseban. 

Sastojci:
  • oko 500 g pilećeg belog mesa (2 fileta)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 2 sitnija jajeta
  • brašno za pohovanje
  • prezle za pohovanje
  • ulje za prženje pohovane piletine
  • 20 g parmezana (1/2 kesice)
  • 150 g mocarele ili domaćeg žutog sira
  • 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje
sos od paradajza:
  • 500 ml gustog soka od paradajza 
  • 1 krupan svež paradajz
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bosiljka
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice bibera
prilog:
  • 100-120 g italijanskih špageta
  • 1.5 l vode
  • 1 kašičica soli

Navedene mere su za ovalni pekač dimenzija 22 x 34 cm, ili za 2-3 osobe.
U ovom receptu je važno da sirevi budu što kvalitetniji, a kod nas bi to podrazumevalo uvoznu i skupu robu, pa će kvalitetni domaći proizvodi biti sasvim solidna zamena.

Priprema:

Priprema sosa od paradajza:

Oprati, oljuštiti i iseći na kockice paradajz. Oljuštiti, isprati i sitno iseći crni i beli luk. 
U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje. Dodati iseckan crni luk, a par minuta kasnije dodati beli luk. Beli luk možemo staviti ucelo, pa izvaditi kad pusti aromu, ako nam smeta u jelu. Pržiti mešajući nekoliko minuta. Dodati gusti sok od paradajza i iseckan svež paradajz. Dodati so, šećer, biber, origano i bosiljak. Poklopiti delimično šerpu i kuvati sos na tihoj vatri uz mešanje 20 minuta, ili dok se sadržaj u šerpi ne prepolovi. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi.

Priprema piletine:

Filete isprati u hladnoj vodi i posušiti papirnim ubrusom. Odstraniti opnice i masnoću. Preseći filete po dužini. U zavisnosti od veličine i strukture fileta dobićemo 4 ili 6 šnicli. Oprezno "izlupati" šnicle ispod plastične folije ili pek-papira ravnom stranom tučka za meso. Svaku šniclu posoliti i pobiberiti s jedne strane. 

Pripremiti sastojke za pohovanje pilećih šnicli. U jednu posudu prosejati brašno. U drugoj posudi viljuškom umutiti jaja. U treću posudu prosejati prezle tako da dobijemo fine mrvice. Obratiti pažnju na svežinu prezli, a poh će biti mnogo ukusniji ako napravimo domaće prezle od 5-6 krišaka hleba. 

Jednu po jednu pileću šniclu uvaljati u brašno, otresti višak, zatim staviti u posudu s jajima i na kraju uvaljati u prezle. Poredjati pohovano meso na veći tanjir u jednom sloju. 

U tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, koliko je potrebno da bi dno tiganja bilo pokriveno, pa dodati pohovano meso i pržiti 5-6 minuta uz povremeno okretanje s jedne strane na drugu. Meso mora biti sasvim isprženo. Izvaditi šnicle na tanjir obložen upijajućom hartijom i pokriti ih da se ne bi ohladile.

Slaganje "parmigiane":

Uključiti rernu da se greje na 175° C. 

Izabrati pekač u koji će pohovane šnicle stati bez preklapanja i u jednom redu. Na dno posude kutlačom sipati polovinu pripremljenog sosa od paradajza. Preko sosa poredjati pohovano meso. Obilno preliti svaku šniclu preostalim sosom. Odozgo posuti parmezanom i rasporediti krupno izrendanu mocarelu. Staviti pekač u zagrejanu rernu na srednju poziciju i peći nepokriveno 25-30 minuta. Piletina je već ispržena, pa je potrebno sačekati da sos proključa i da se sir istopi. Izvaditi jelo iz rerne i posuti iseckanim peršunom. 

Dok se "parmigiana" bude pekla u rerni, skuvati špagete u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača.

Jelo odmah servirati uz kuvane špagete, koje ćemo preliti sosom u kojem se pekla piletina. Šarena, mešana, salata je odličan izbor.




















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF