Mimoza salata je svečano jelo i prema sastavu i po izgledu. U osnovi je morska riba, uglavnom marinirana i konzervirana poput tunjevine, lososa ili skuše, začinjena povrćem, jajima i majonezom, aranžirana - složena u slojevima, što jelu daje spektakularan izgled. Vremenom, mimoza salata je postala neizostavni deo na svečanom stolu kad su u pitanju porodična okupljanja ili proslave. Iako je u salati jedan od sastojaka majonez, ukus je vrlo blag i lagan. Mimoza salata je na našem podneblju prilagođena drugačijem ukusu, pa je riba zamenjena šunkom.
Sastojci:
- 240 g tunjevine u komadu (oceđena masa 165 g)
- 260 g krompira (2 komada srednje veličine)
- 240 g šargarepe (2 komada)
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- 50 g polutvrdog sira tipa gaude
- 4 kašike majoneza (za svaki sloj 1 kašika majoneza)
- 2 kašike iseckanog vlašca ili mladog luka
- so prema potrebi
Navedene mere su za manju količinu salate u činiji prečnika 15 cm. Ne koristiti komadiće tunjevine, kao veoma nekvalitetne delove ribe. U receptu je tunjevina u komadu Rio mare.
Priprema:
Oprati i skuvati krompir u ljusci, ocediti, ostaviti da se ohladi i oljuštiti. Krupno izrendati. Oprati, oljuštiti i skuvati šargarepu u slanoj vodi, ocediti i ostaviti da se ohladi. Krupno izrendati. Krupno izrendati sir. Tvrdo skuvati jaja i ostaviti da se ohlade, oljuštiti ih pa odvojiti belanca i žumanca. Belanca izrendati krupno, a žumanca sitno. Ocediti tunjevinu iz konzerve i usitniti komade viljuškom. Oprati i posušiti vlašac, ili pera mladog luka, pa sitno iseckati.
U činiju ili u obruč-kalup slagati slojeve ovim redom: krompir, majonez, riba, majonez, belanca, sir, majonez, šargarepa, majonez, žumanca. Po ukusu posoliti krompir i šargarepu. Odozgo posuti seckanim vlašcem ili mladim lukom. Da se salata ne bi osušila, pokriti je i čuvati u frižideru do serviranja.
Nema komentara:
Objavi komentar