Hleb s krem sirom




Kad testo ostavimo da naraste tri puta, možemo biti sigurni da ćemo dobiti mekanu, vazdušastu i paperjastu veknu, a još ako je pripremamo s puterom i krem sirom - rezultat će biti savršeno ukusan hleb.

Sastojci:
  • 500-550 g mekog brašna tip 400
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 250 ml mleka
  • 50 g krem sira
  • 50 g putera
finale:
  • 2 kašičice putera za mazanje kalupa
  • 1 žumance za premazivanje 
  • 1 kašičica mleka

Navedene mere su za dve vekne hleba u kalupima veličine 11 x 18-20 cm. Nikako ne peći hleb u jednom, većem, kalupu, jer će se peći duže, spolja previše porumeneti, a u sredini ostati nedopečen. 

Priprema:

Iz frižidera izvaditi 20 minuta ranije jaje, krem sir, puter i mleko, da bi dostigli sobnu temperaturu. Izmeriti i prosejati brašno. Pripremiti 2 kalupa, premazati ih puterom, a na dno postaviti iskrojen pek-papir.

U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja. U činiju s brašnom dodati šećer. Dodati so i instant suvi kvasac. Izmešati suve sastojke. Dodati razmućeno jaje. Dodati mleko i omekšao krem sir i puter. Mešati spatulom dok se ne formira žitko testo. Pokriti činiju plastičnom folijom i ostaviti žitko testo 20 minuta na toplom mestu. 

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti rukama, uz dodavanje malo po malo preostalog brašna, najmanje 5 minuta. Što duže budemo mesili - testo će biti sjajnije. Nije neophodno da dodamo sve izmereno brašno, samo je važno da se testo na kraju ne lepi, ali da ostane mekano. Kada komadić testa razvučemo izmedju prstiju, trebalo bi da bude dovoljno elastično i da se ne kida.

Čistu činiju namazati uljem pa dodati loptu od testa, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 1 sat na toplom mestu, ili dok testo ne udvostruči svoju zapreminu.

Naraslo testo prebaciti na radnu površinu. U ovoj fazi bi trebalo izbegavati brašno, ali ako bude potrebno upotrebiti ga sasvim malo. Podeliti testo na dva dela za 2 vekne. 

Jedan deo testa duguljasto razvući oklagijom prema veličini kalupa, pa ga uviti kao rolat, istiskujući mehuriće vazduha. Na kraju rolnice ivicu testa štipkati na nekoliko mesta da se rolna ne bi otvorila. Kotrljati rolnu da je lepo zaokružimo. 

Podeliti velikim nožem ili špaklom rolnicu na 8 jednakih delova, pa ih redom prebaciti u pripremljen kalup. Ponoviti isti postupak sa drugim delom testa.

Kalupe pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo da se odmara 30 minuta, ili dok se ne udvostruči. Uključiti rernu da se greje na 180° C. Rešetku prebaciti bliže donjem grejaču.

Izmešati žumance s mlekom i premazati testo u kalupima. Staviti kalupe u zagrejanu rernu i peći hleb 25-30 minuta. 

Izvaditi vekne iz rerne i ostaviti ih u kalupu 5 minuta, a zatim izvaditi iz kalupa i skinuti papir. Hleb divno miriše. Ne moramo da ga sečemo nožem zato što se sasvim jednostavno odvaja na mestima gde je bio presečen. Držati hleb u kutiji da se ne bi osušio. Ispečen i ohlađen hleb možemo zamrznuti.
































Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF