Sastojci:
- 400 g pilećeg belog mesa
- 350 g očišćenog krompira
- 300 g očišćene šargarepe
- 150 g kiselih krastavaca
- 5 jaja
- 150 g tvrdog žutog sira, kačkavalja, trapista
- 1 vezica peršuna
- 1 vezica mirođije
- so prema ukusu
- biber prema ukusu
- oko 200 g majoneza
mariniran crveni luk:
- 1 krupniji crveni luk
- 1 kašičica šećera
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
- oko 100 ml vode
ukrašavanje:
- 1 kašika majoneza
- 4 komada mladog luka (zeleni deo)
- 170 g ocedjenih mariniranih šampinjona
Navedene mere su za salatu prečnika 18 cm, ili za 8 osoba. Najbolje je napraviti salatu dan ranije, što je vrlo zgodno ako pripremamo nekoliko jela.
Priprema:
Pripremiti sve sastojke za salatu. Skuvati "tvrdo" jaja i ostaviti ih da se ohlade. Oljuštiti i skuvati šargarepu i krompir pazeći da se ne prekuvaju, ocediti, poklopiti i ostaviti da se ohlade.
Priprema mariniranog luka:
Oljuštiti i isprati crveni luk, zatim ga sitno iseći i staviti u činijicu. Dodati so, šećer, jabukovo sirće i vodu. Promešati, poklopiti i ostaviti najmanje 15 minuta da se luk marinira.
Priprema piletine:
Skuvati pileće belo meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo spremiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo, a i meso će biti ukusnije. Ovaj korak možemo uraditi dan ranije.
Belo meso isprati pod vodom i očistiti od viška masnoće. Staviti u lonac u kome ćemo kuvati supu. Dodati očišćenu šargarepu, očišćen paškanat i (ili) koren peršuna i nekoliko zrna bibera. Manju glavicu crnog luka s ljuskom dobro oprati i prepoloviti. Svaku polovinu prepeći na vrućoj ringli i dodati u lonac. Dodati 1.5 litar vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati najmanje 30 minuta. Procediti bujon i završiti supu dodavanjem začina, rezanaca ili knedli, ili ga ohladiti i sipati u plastične posude s poklopcem, a zatim zamrznuti za neku drugu priliku. Skuvano pileće meso pokriti, ili umotati u plastičnu foliju da se ne bi osušilo do upotrebe.
Ohladjenu kuvanu piletinu iseći na vrlo sitne komade, malo posoliti, pobiberiti i promešati.
Procediti marinirani crveni luk i pritisnuti ga da bi sva tečnost izašla.
Šargarepu krupno izrendisati, malo posoliti, pobiberiti i promešati. Krompir krupno izrendisati, malo posoliti, pobiberiti i sasvim blago promešati.
Kisele krastavce isprati i vrlo sitno iseći. Važno je da budu dobro ocedjeni da ne bi kvasili salatu. Poredjati komadiće preko kvalitetnog papirnog ubrusa koji se neće zalepiti, a pokupiće višak tečnosti.
Tvrdo kuvana jaja oljuštiti i krupno izrendisati. Po želji malo posoliti.
Tvrdi žuti sir sitno izrendisati.
Peršun i mirođiju dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom i sitno iseći. Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći.
Šampinjone iz konzerve (teglice) ocediti, isprati pod hladnom tekućom vodom i ostaviti na cediljci da dobro otkaplju.
Slaganje salate:
- Krompir i majonez
- Piletina i majonez
- Mariniran crveni luk i majonez
- Šargarepa i majonez
- Kiseli krastavci i majonez
- Kuvana jaja i majonez
- Tvrdi žuti sir i majonez
- Peršun i mirođija
- Ukrašavanje: majonez, mladi luk i marinirani šampinjoni
Prvi sloj će biti od pripremljenog krompira, koji ćemo ravnomerno rasporediti po tanjiru unutar obruča. Krompir pritisnuti kašikom, ili dnom široke čaše. Premazati tankim slojem majoneza. Drugi sloj će biti fino seckano pileće meso, koje ćemo ravnomerno rasporediti preko krompira. Meso pritisnuti kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sledeći sloj biće od ocedjenog, mariniranog luka. Ravnomerno rasporediti tanak sloj majoneza. Četvrti sloj biće od šargarepe, koju ćemo utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Preko šargarepe ravnomerno rasporediti sitno seckane, ocedjene, kisele krastavce i premazati ih tankim slojem majoneza. Šesti sloj biće od rendanih kuvanih jaja. Utapkati ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog žutog sira. Poravnati ga, utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Osmi sloj biće od sitno seckanog peršuna i mirođije - bez majoneza.
Ukrašavanje:
Na centar salate postaviti obruč prečnika 12 cm, ili obeležiti krug na neki drugi način, a unutar njega pažljivo poredjati šampinjone. Uz samu ivicu većeg obruča kanuti majonez na nekoliko mesta, tek toliko da bismo fiksirali iseckan mladi luk koji ćemo rasporediti izmedju većeg i manjeg obruča. Skloniti manji obruč. Kalup sa salatom prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider do serviranja - najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Pre serviranja pažljivo skinuti obruč sa salate.
Možda će se nekome učiniti da salata obiluje majonezom, medjutim, poredjenja radi, nešto više majoneza stavljamo u rusku salatu, koju uglavnom pravimo za prazničnu trpezu. Majonez izmedju redova u ovoj slojevitoj salati, osim što dodaje ukus i sočnost salati, neophodan je sastojak koji će fiksirati povrće i zaista je minimalno zastupljen.
Nema komentara:
Objavi komentar