Uštipci od kukuruznog brašna "hush puppy"



"Hush puppy" (ili hushpuppy) su male, ukusne, pržene loptice, napravljene od testa na bazi kukuruznog brašna, a veruje se da potiču s juga Amerike gde su, inače, tradicionalno jelo. Prva zabeležena upotreba ovog izraza javlja se krajem 19. veka i pripisuje se ribolovcima (vojnicima u gradjanskom ratu ili odbeglim robovima) koji su kukuruznim hlebom hranili pse da bi utišali njihov lavež.
Jelo je vrlo jednostavno, brzo i ukusno. Uobičajeno se servira kao prilog uz ribu, morske plodove ili meso s roštilja.

Sastojci:

  • 120 g finog kukuruznog brašna
  • 120 g oštrog belog brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 2.5 kašičice praška za pecivo
  • 1.5 kašičica soli
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike (slatke ili ljute)
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 2 komada sitnijeg mladog luka
  • 250 ml punomasnog mleka sobne temperature
  • 1 krupnije jaje sobne temperature
  • ulje za duboko prženje

Od navedenih mera dobićemo oko 40 loptica prečnika 3-3.5 cm nakon prženja. 

Priprema:

Očistiti i oprati crni luk i mladi luk, pa ih iseći na vrlo, vrlo sitne kockice. Umesto mladog luka možemo upotrebiti praziluk.

Prosejati obe vrste brašna i staviti ih u veću činiju. Dodati šećer, prašak za pecivo, so, mlevenu papriku, biber i beli luk u prahu, pa dobro izmešati suve sastojke.

Dodati iseckan luk, jaje i mleko. Dobro izmešati i sjediniti sve sastojke, pokriti činiju i ostaviti gusto testo 10-15 minuta na sobnoj temperaturi.

Za to vreme na umerenoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Ulje ne sme da se dimi, već bi trebalo da lagano struji. 

Uštipke pržiti u malim serijama i u manjoj posudi.

Pomoću 2 male kašičice, koje su prethodno umočene u ulje, praviti uštipke i pažljivo ih spuštati na vruće ulje. Kada "puppy" porumeni s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu. Nakon nekoliko minuta, rumene uštipke vaditi na papirni ubrus. Servirati odmah dok su topli.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF