Sastojci:
- 120 g finog kukuruznog brašna
- 120 g oštrog belog brašna
- 1 kašičica šećera
- 2.5 kašičice praška za pecivo
- 1.5 kašičica soli
- 1 kašičica crvene mlevene paprike (slatke ili ljute)
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 sitnija glavica crnog luka
- 2 komada sitnijeg mladog luka
- 250 ml punomasnog mleka sobne temperature
- 1 krupnije jaje sobne temperature
- ulje za duboko prženje
Od navedenih mera dobićemo oko 40 loptica prečnika 3-3.5 cm nakon prženja.
Priprema:
Očistiti i oprati crni luk i mladi luk, pa ih iseći na vrlo, vrlo sitne kockice. Umesto mladog luka možemo upotrebiti praziluk.
Prosejati obe vrste brašna i staviti ih u veću činiju. Dodati šećer, prašak za pecivo, so, mlevenu papriku, biber i beli luk u prahu, pa dobro izmešati suve sastojke.
Dodati iseckan luk, jaje i mleko. Dobro izmešati i sjediniti sve sastojke, pokriti činiju i ostaviti gusto testo 10-15 minuta na sobnoj temperaturi.
Za to vreme na umerenoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Ulje ne sme da se dimi, već bi trebalo da lagano struji.
Uštipke pržiti u malim serijama i u manjoj posudi.
Pomoću 2 male kašičice, koje su prethodno umočene u ulje, praviti uštipke i pažljivo ih spuštati na vruće ulje. Kada "puppy" porumeni s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu. Nakon nekoliko minuta, rumene uštipke vaditi na papirni ubrus. Servirati odmah dok su topli.
Nema komentara:
Objavi komentar