Potaž od bundeve i praziluka




Potaž od bundeve je popularno i omiljeno jelo kod svih generacija - jer je ukusno, jeftino i zdravo, a priprema je brza i jednostavna. Kremasta, svilenkasta, supa od bundeve može biti toplo predjelo na raskošnoj večeri, ili samo lagana večera.
 

Sastojci:

  • 1 manji praziluk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 600 g očišćene bundeve
  • 600 ml vode
  • 50 g gauda sira
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1/4 kašičice muškatnog oraha 
  • 1/4 kašičice karija
  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1 kašičica izrendisanog svežeg đumbira
finale:

  • tostirane kriške hleba
  • 1 čen belog luka
  • ljuta (čili) paprika 


Navedene mere su za 4 porcije supe.

Priprema:

Bundevu oprati, oljuštiti i iseći na komadiće veličine, otprilike, 2-4 cm.

Očistiti praziluk, skinuti prve listove, pa dobro isprati ulazeći vodom izmedju listova. Iseći ga na kolutiće. Oljuštiti i iseckati beli luk. Krupno izrendisati žuti sir, u ovom slučaju gaudu, pokriti posudu i držati u frižideru do upotrebe. Pripremiti šerpu srednje veličine. 

Priprema supe:

Na umerenoj vatri otopiti puter i dodati ulje. Dodati isečen praziluk i beli luk, pa pržiti na umerenoj vatri nekoliko minuta. Dodati komadiće bundeve i vodu tek da pokrije povrće, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 20-30 minuta, dok povrće sasvim ne omekša. Posoliti. Na kraju kuvanja bi trebalo da bude tek toliko tečnosti da povrće bude pokriveno, ali ako je potrebno da se supa razredi - dodati još malo vode.  

Dodati izrendisan sir i energično mešati dok se ne istopi. Skloniti supu s vatre.

Tostirati kriške hleba na suvom tiganju, pa ih istrljati belim lukom.

Supu sipati u blender i izmiksati sastojke. Isto možemo uraditi i pomoću štapnog miksera.

U vruću supu dodati začine: izrendisan svež đumbir, mleveni biber, izrendisan muškatni orah, kari i kurkumu. Promešati, proveriti da li je supa dovoljno začinjena i doterati ukus.

Odmah servirati uz čili papriku i tostiran hleb koji je istrljan belim lukom.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF