Pohovani šampinjoni



Pohovani šampinjoni - zlatnožute, hrskave, pečurke, su brzo i jednostavano jelo od svega nekoliko sastojaka. Za pripremu je potrebno manje od 30 minuta. Savršene su kao ukusan povrtni prilog uz glavno jelo, kao predjelo, ili meze.

Sastojci:

  • 250 g sitnijih šampinjona
  • 2 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • ~150 g mekog brašna
  • ~150 g prezli
  • ulje za duboko prženje

Navedene mere su za 2 - 4 osobe, u zavisnosti od drugih priloga na trpezi. 

Priprema:

Pripremiti sitnije šampinjone, oprati ih u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Po želji oljuštiti kožicu sa klobuka. 

Pripremiti jaja za paniranje, posoliti ih i umutiti viljuškom.

Pripremiti posudu s brašnom, koje ćemo prosejati.

Pripremiti posudu s prezlama. Lično, dajem prednost domaćim prezlama jer su finije nego industrijske prezle, sitnije, ukusnije, u svakom slučaju - svežije. 

Na umerenoj vatri zagrejati ulje za duboko prženje. Šampinjoni su sitni i nežni, pa će vrlo lako izgoreti na jačoj vatri. Da bismo potrošili manje ulja, upotrebiti manju posudu i pržiti šampinjone u nekoliko tura. 

Kada ulje bude zagrejano, počećemo s paniranjem šampinjona. Uraditi test sa čačkalicom - umočiti je u ulje i kada se na njenom vrhu pojavi mnoštvo sitnih mehurića - ulje je spremno za prženje.

Šampinjone uvaljati u brašno, umočiti ih u umućena jaja i uvaljati u prezle, a zatim spuštati u vruće ulje i pržiti 3-4 minuta do zlatnožute boje, uz često okretanje.

Ispržene šampinjone vaditi na kuhinjski ubrus, koji će upiti višak masnoće. Servirati odmah dok su pohovani šampinjoni vrući i hrskavi, kao prilog ili ukusno predjelo.















Recepti s pečurkama:

1) Govedina "Stroganov"
2) Rižoto sa pečurkama
3) Piletina u vinskom sosu s pečurkama



Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF