Govedina "Stroganov"




Ruska kuhinja je odavno osvojila svet. Govedina "Stroganov" je popularno jelo u nacionalnoj i svetskoj kuhinji, a sačinjeno je od dinstanih, sitno isečenih, komada govedine u sosu od šampinjona i kisele pavlake. Jelo je prvi put spomenuto u ruskom kuvaru krajem 19. veka. Tačan recept nije sačuvan, pa su u mnogim zemljama unesene različite promene u recept i otud imamo nekoliko varijanti ovog klasičnog jela. 
Prema nekim izvorima jelo je kreirao francuski kuvar koji je služio kod vremešnog grofa Stroganova. Starina, koji je poživeo 95 godina, ostao je bez gotovo svih zuba i više nije mogao da jede omiljenu govedinu. Grofov kuvar je smislio recept za jelo gde su se mali komadi mesa dinstali u posebnom sosu. 
Na jednom od prijema kod grofa, jelo je ponudjeno gostima i svi su bili oduševljeni njime. Tako je započelo deljenje recepta "govedina Stroganov" kroz plemićke kuće i restorane.

Sastojci:
  • 400-450 g mekanog nemasnog govedjeg mesa (ramstek)
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike putera
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 250 g braon ili belih šampinjona
  • 1 kašika brašna
  • oko 300 ml neslanog govedjeg ili povrtnog bujona
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 100 g kisele pavlake
prilog:
  • 100-150 g čipkastih rezanaca "Mafaldine"
finale:
  • 1 kašika iseckanog peršuna za garniranje

Navedene mere su za 2-4 osobe.

Priprema:

Izrada ovog recepta se brzo odvija i zato je potrebno unapred pripremiti sve namirnice koje ćemo koristiti. 

Kvalitetan, nemastan, komad mesa isprati u hladnoj vodi i posušiti papirnim ubrusom. Meso iseći oštrim nožem na trake debljine pola centimetra, tako da budu veličine zalogaja kad se ispeku i smanje. Kad je meso tanko isečeno izgleda kao da ga ima više :)

Oprati šampinjone u hladnoj vodi, posušiti ih papirnim ubrusom i iseći na tanke kriške.

Oljuštiti crni luk, isprati ga i vrlo sitno iseći. Oljuštiti beli luk, isprati ga i vrlo sitno iseći. Oprati, posušiti i iseckati peršun. Izmeriti i zagrejati bujon.

Na umerenoj vatri u većem tiganju zagrejati ulje. Dodavati jedan po jedan komadić mesa, bez pretrpavanja tiganja. Pržiti meso 3 minuta uz okretanje, dok komadići ne promene boju. Prženje je najvažniji korak u pripremi jela i ne bi trebalo dugo da traje, da bi kriške ostale sočne i da se meso ne bi osušilo. Izvaditi meso iz tiganja u činiju i poklopiti je da bi ostalo toplo, a u tiganj staviti drugi deo isečenog mesa. 

Kada smo završili s prženjem mesa u isti tiganj, ili u neki drugi, staviti komadić putera i otopiti ga na umerenoj vatri. Dodati iseckan crni luk i pržiti par minuta. Dodati iseckane šampinjone i uz mešanje dinstati desetak minuta, ili dok sva tečnost koju će pustiti pečurke ne bude isparila, a one omekšale i lagano porumenele. Ako je potrebno smanjiti temperaturu.

Pečurkama dodati iseckan beli luk i mešajući ga propržiti minut na vrlo tihoj vatri. Dodati kašiku brašna i mešajući pržiti još minut. Dodavati malo po malo bujona i mešajući kuvati sos dok se blago ne zgusne. Dodati vorčester sos, senf, so i biber. U kremasti sos dodati ispržene komadiće mesa i sve zajedno dinstati oko 15 minuta. Prema svom ukusu i želji odrediti gustinu sosa dodajući još malo bujona. Dodati kiselu pavlaku i promešati. Proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno.

Paralelno sa pripremanjem jela skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Testenina se kuva desetak minuta u mnogo posoljene vode. Procediti.

Govedina "Stroganov" i prilog se poslužuju dok su topli, jer ohladjeno jelo gubi i ukus i konzistenciju. Dekorisati iseckanim peršunom. Govedina Stroganov je glavno, drugo jelo na trpezi. Osim testenine prilog može biti kuvan pirinač, prženi ili pire krompir. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF