Pečeni krompir s limunom i začinima




Ne postoji neukusno jelo od krompira, a kad je krompir spremljen na mediteranski način s limunom, maslinovim uljem i začinima, imaćemo vrlo zdrav prilog uz letnji ručak ili večeru. Ljubiteljima krompira predlažem da pogledaju Krompir na tepsiju i Pečeni krompir s kukuruznim brašnom i začinima.

Sastojci:
  • 800g -1 kg krompira srednje veličine
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1-2 krupnija čena sitno seckanog belog luka

Navedene mere su za 4 osobe, a mogu se srazmerno povećati prema potrebi.

Priprema:

U većoj činiji napraviti marinadu od limunovog soka, maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka, origana, soli i bibera.

Izabrati krompir slične veličine. Očistiti ga i oprati, pa ga iseći na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine krompira. Ako se radi o mladim krompirićima - ne ljuštiti ih, već ih očistiti grubom četkom za tu namenu i isprati pod mlazom vode.

Na pleh obavezno postaviti pek-papir. Zagrejati rernu na 180°C. 

Po nekoliko krišaka krompira stavljati u činiju s marinadom i dobro promešati, a zatim ih poredjati uspravno na pleh. Na kraju sipati ostatak marinade preko krompira na plehu.   
Ne bi trebalo da krompir bude nabacan jedan preko drugog, nego složen tako da svaki komad bude jednako ispečen, stoga, pripremiti pleh odgovarajuće veličine.

Staviti pleh u zagrejanu rernu na srednju poziciju i peći krompir 20 minuta. Bocnuti ga štapićem i ako je omekšao povećati temperaturu na 200°C, da bi se uhvatila rumena korica. Ako je potrebno promešati krompir i ponovo ga rasporediti tako da se kriške ne preklapaju. Peći krompir još 5-10 minuta, uz oprez da ne izgori. Dosoliti, ako je potrebno, kada bude ispečen.

Dok se krompir bude pekao u rerni, pripremiti spanać i jaja na oko, na primer, pa ćemo imati savršen vegetarijanski obrok za 30 minuta. 

Krompir se jede dok je topao i nikada se ne podgreva. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF