Ova šarena i ukusna salata je vrlo slična ruskoj salati, tako da postoji opravdana dilema koja je bolja :)
Sastojci:
- 3 krompira srednje veličine
- 3 šargarepe srednje veličine
- 4 tvrdo kuvana jaja
- 200 g praške šunke, deblje sečene
- 200 g kiselih krastavaca
- so prema ukusu
- ~ 300 g majoneza
- ~ 300 g kisele pavlake 20% mm
- 1 kašičica senfa
- prstohvat soli
Količine su aproksimativne, važno je da odnos namirnica bude proporcionalan. Ako bude više majoneza, svakako je bolje nego da ga bude malo. Koliko majoneza, toliko i kisele pavlake.
Spremiti rende za krupno i sitno rendanje.
U receptu sam umesto praške šunke koristila pršutu, pa je to razlog onoj finoj tamnocrvenoj boji mesa :)
Priprema:
Skuvati krompir i šargarepu u slanoj vodi, vodeći računa da se ne prekuvaju i da zadrže kompaktnost, jer ćemo ih kasnije, kada se budu ohladili, izrendati.
Skuvati jaja.
Pomešati majonez, pavlaku i senf, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Dobijenim prelivom bi trebalo premazati svaki sloj koji budemo slagali u prigodnoj posudi, recimo u staklenoj činiji, da bi se lepo videli raznobojni slojevi salate.
Preliv podeliti na jednake delove.
Kada se povrće i jaja budu ohladili, početi s redjanjem salate.
U srednje veliku staklenu činiju direktno narendati krompir. Zašto direktno? Zato što će da ostane vazdušast i rastresit sloj, koji bi se prebacivanjem s mesta na mesto izgubio. Krompir lagano posoliti i premazati jednim delom preliva.
Iseckati šunku na kockice i staviti kao sledeći sloj. Preko šunke namazati preliv.
Sledeće staviti sitno seckana 2 jaja i dva belanca, dok ćemo dva žumanca ostaviti za vrh. Blago posoliti i premazati prelivom. Alternativa je da se šunka i jaja stave u isti sloj.
Sledeći sloj je izrendana šargarepa, koju takodje rendamo pravo u činiju. I nju blago posoliti i premazati jednim delom preliva.
Na sam vrh izrendati, ili sitno iseći, kisele krastavce i formirati venac unutar ivice činije. Unutar venca, pravo u činiju, sitno izrendati dva žumanca koja će podsećati svojom bojom i rastresitom formom na cvet mimoze. Alternativa je sitno izrendan tvrđi žuti sir, ili kombinacija sira i žumanaca, kao što je u ovom receptu.
Pokriti činiju plastičnom folijom i ohladiti salatu u frižideru.
Divna salata!
OdgovoriIzbrišiHvala, Kato :))
OdgovoriIzbrišiJa je isto jako volim!
OdgovoriIzbrišiIskreno, ne znam nikoga ko je ne voli :))
Izbriši