Tart s tikvicama




Nisam poklonik novih stranih izraza zato što imamo sasvim dovoljno tudjica, ali nekada zaista ne postoji bolji izraz od originalnog. Šta je tart? Konsultovala sam Cambridge rečnik i objašnjenje za tart glasi - otvoreno pecivo s punjenjem. 
Dakle, to nikako ne može biti nama dobro znana pita, koja je uvek zatvorena, bilo da je pravljena s korama, ili s testom, tako da za "otvoreno pecivo" u našem jeziku ostaje izvorni pojam - tart :)

Kako god, ovo je preukusno pecivo s jajima, sirom i tikvicama.

Sastojci:
  • 8 listova svežih, vrlo tankih, kora
  • ~100 ml otopljenog putera ili pola-pola u kombinaciji s uljem
fil:
  • 3 jaja
  • 150 g kisele pavlake
  • 100 ml mleka
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 50 g parmezana
  • 1 kaf. kaš. bosiljka
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1-2 tikvice srednje veličine
  • krupna so 

Pleh je veličine 22x25 cm.

Priprema:

Priprema fila
Prvo pripremiti fil. Izmutiti kašikom jaja u prikladnoj činiji, pa dodati kiselu pavlaku i mleko. Posoliti i pobiberiti. Dodati bosiljak i isečen peršun. Dodati parmezan i sitno izrendan tvrdi žuti sir. Dobro izmešati, proveriti da li je dovoljno slano, poklopiti i ostaviti sa strane.

Tikvice oprati oštrom četkom i ne guliti ih. Prvo iseći jednu tikvicu na kriške po dužoj strani, pa proceniti da li je potrebno seći drugu. Oštrom ljuštilicom za krompir seći tikvicu na vrlo tanke kriške. Kada dodjemo do sredine sa semenkama - preskočiti, pa okrenuti tikvicu na drugu stranu i nastaviti sa sečenjem "u krug". Staviti tikvice na cediljku, posoliti ih krupnom solju i ostaviti da se ocede.

Isprobano - umesto žutog sira upotrebiti 150 g feta sira, smanjiti količinu mleka na 50 ml, biti oprezan u vezi sa solju. Ostali sastojci su u istim količinama. 

Priprema kora
Pripremićemo "posudu" od kora, u koju ćemo smestiti fil i tikvice. Otopiti puter na tihoj vatri u količini od 100 ml, ili pomešati 50 ml putera i 50 ml ulja. Odvojiti 8 listova svežih kora, pa ih preseći na polovine, ili trećine. Kore obavezno pokriti da se ne suše.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Premazati otopljenim puterom sa svih strana naopako okrenut manji pleh. Postaviti prvu polovinu kore na stranice i osnovu, pa i nju premazati puterom. Nastaviti s redjanjem kora s preklopom, postavljajući ih u svim pravcima i svaku namazati puterom. Važno je da nigde ne ostane prazno mesto kroz koje bi mogao da iscuri fil. Da ne bismo imali gužvu na ćoškovima, prve dve - tri kore neka obuhvate ćoškove, a sve ostale redjati poput krsta, izostavljajući ćoškove. Kore lagano izbockati viljuškom, a da se u toku pečenja ne bi razdvajale, pritisnuti ih alu-folijom, koja će ujedno sprečiti pregorevanje. 

Postaviti manji pleh s korama na veći pleh i sve staviti u zagrejanu rernu. Peći oko 5-7 minuta, dok kore ne budu zlatne boje. Izvaditi pleh i skinuti "posudu" od kora s malog pleha, pa je postaviti, sada normalno, na veći pleh ili u manji pleh ako može da stane, ako se kore nisu previše raširile. Vratiti u rernu da se "posuda" ispeče s unutrašnje strane, tek 5 minuta dok blago ne porumeni.

Slaganje tarta
Ponovo izvaditi pleh iz rerne i na vruće kore sipati pripremljen fil. Voditi računa da fil ne predje ivicu naše "posude". Odozgo poredjati kriške tikvica s preklopom i vratiti u rernu na 15-20 minuta, da se tart zapeče. Ukoliko je potrebno pokriti folijom.

Ostaviti tart da se prohladi desetak minuta pre serviranja. Skloniti pregorele delove kora ako ih ima, jer će ih, svakako, ostati dovoljno.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF