Troslojni kolač koji se sastoji od masno-kiselog testa, voćnog fila i zapečenog šama od belanaca.
Ovo je stari recept iz mamine sveske, a može se praviti od različitog sezonskog čvrstog voća - kajsija, trešanja, višanja, šljiva, borovnica. U receptu je pita s višnjama koje mogu biti i zaledjene.
Sastojci:
kvasac:
- 150 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 10 g svežeg kvasca (~1/4 paketića)
- 2 kašike brašna
- 3 žumanca
- 120 g šećera
- 150 g putera
- 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
- fermentisan kvasac
- 250-300 g prosejanog namenskog brašna
- 300-350 g očišćenog voća
- 3 belanca
- 120 g šećera
- 2 kašike soka od limuna
Posuda za pečenje je u prečniku 25 cm.
Priprema:
Oprati i očistiti višnje od koštica, pa ih ostaviti na cediljci da dobro otkaplju. Ukoliko su u pitanju zaledjenje višnje, neka se na cediljci odmrznu i ocede. Sok, naravno, popiti :)
Priprema kvasca
Mleko smlačiti, pa dodati šećer i izmrvljen kvasac. Mešati dok se kvasac ne bude rastopio. Dodati brašno, promešati i poklopiti. Ostaviti desetak minuta dok se kvasac ne bude aktivirao.
Priprema testa
Odvojiti belanca i žumanca u dve čiste i suve činije.
U činiju s žumancima dodati šećer i omekšao puter, pa mutiti mikserom dok ne dobijemo penastu smesu. Dodati ekstrakt vanile i promešati. Dodati fermentisan kvasac i još malo mutiti. Dodati prosejano brašno. Od veličine jaja će zavisiti količina brašna u kolaču, a ne bi trebalo preterati.
Podmazati posudu za pečenje i postaviti hartiju na dno. Sipati testo u posudu i ostaviti da kisne dok se rerna ne bude zagrejala na 200°C.
Peći testo 7 minuta na 200°C, izvaditi posudu i poredjati voće, smanjiti temperaturu na 190°C i dopeći testo još 20 minuta. Svako najbolje poznaje mogućnosti svoje rerne, a kod mene je za ovaj kolač bila najbolja pozicija rešetke bliže donjem grejaču.
Da bismo proverili da li je testo pečeno, bocnuti ga čačkalicom pre stavljanja šama.
Priprema šama
Pred kraj pečenja testa početi s mućenjem šama.
Mutiti mikserom odvojena belanca, pa kad se smesa bude zabelela dodavati kašiku po kašiku izmerenog šećera, stalno muteći. U čvrst šam dodati sok od limuna i još malo mutiti.
Rasporediti šam preko pečenog testa i vratiti u rernu.
Peći do 10 minuta na istoj temperaturi, sve dok se šam ne zarumeni. Ostaviti kolač da se sasvim ohladi pre serviranja.
Nema komentara:
Objavi komentar