Inače, krompir je neopravdano etiketiran kao namirnica s praznim kalorijama. Način na koji ga pripremamo, na primer prženje u dubokom ulju, može biti loš, ali sama krtola je vrlo hranljiva i korisna, bogata vitaminom C i kalijumom koji čuva naše kosti.
Krompir koji je pripremljen na ovaj način, biće hrskav i rumen spolja, a iznutra mekan, mirisan i vrlo ukusan.
Sastojci:
- 600 g crvenog krompira
- 2 kašike kukuruznog brašna za palentu
- 1 kašika mlevene paprike (slatke ili ljute, po izboru)
- 2 čena belog luka
- 1 kaf. kaš. suvog ruzmarina
- 1 kaf. kaš. suvog bosiljka
- 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 1/2 kaf. kaš. soli
- nekoliko kašika ulja
Navedene mere su za 2 osobe.
Začine možemo podešavati prema svom ukusu, dodavati nove, ili zameniti suve sa svežim.
Priprema:
Pripremiti veći pleh i postaviti hartiju. Premazati je s 2 kašike ulja.
U većoj činiji izmešati kukuruzno brašno, mlevenu papriku, so i biber. Dodati ruzmarin i bosiljak. Ukoliko je začinsko bilje sveže, sitno ga iseckati i dodati u činiju. Dodati sitno iseckan ili izrendan beli luk. Promešati.
Uključiti rernu da se greje na 200° C.
Krompir oljuštiti, isprati pod vodom i iseći na krupne komade, recimo, na četvrtine.
Staviti isečen krompir u činiju s kukuruznim brašnom i začinima, pa dobro promešati.
Poredjati jedan po jedan krompir na pleh. Odozgo poprskati s 3-4 kašike ulja. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći 20-30 minuta bez okretanja krompira. Servirati odmah. Ako krompir nije dovoljno slan posoliti ga.
Jela od krompira se ne podgrevaju.
Recept dana na Coolinarici 10.7.2019. :)
Nema komentara:
Objavi komentar