Pizza hlepčići




Ako u kući nemamo hleb, možemo brzo i jednostavno napraviti hlepčiće od brašna i sira, pa ih nadenuti sastojcima koji nam se najviše svidjaju, ili onima koje imamo pri ruci. Ovo je odličan recept za dečije zabave.

Sastojci:
testo:
  • 250 g mekog brašna "tip 400"
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 ml mlake vode
  • 100 g izrendanog tvrdog žutog sira
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
nadev:
  • 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje
  • 100 g salse od paradajza
  • 1 kašika origana za posipanje
  • 2 čena belog luka
  • 50 g izrendanog tvrdog žutog sira za posipanje

Navedene mere su za 8 ovalnih pizza-hlepčića veličine 12 x 8 cm. 

Priprema:

Napraviti salsu od paradajza ili koristiti unapred pripremljenu salsu. 
U lončiću smlačiti vodu.
Izmeriti i prosejati brašno. 
Beli luk sitno iseckati.
Polovinu sira sitnije izrendati, a polovinu krupnije.
Na pleh od šporeta postaviti pek-papir. 

Priprema testa:

U činiju s prosejanim brašnom dodati prašak za pecivo i so, pa promešati. Dodati maslinovo ulje. Dodati mlaku vodu. Dodati izrendan sir. 

Kašikom izmešati sastojke u činiji i nekompaktnu smesu ostaviti desetak minuta po strani. Prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama uz dodavanje po malo brašna, tek da se testo ne lepi. Brašno za posipanje i mešenje nije ušlo medju sastojke. Za pripremu ovog recepta bilo je potrebno oko 10 grama. 

Kompaktno i zaokruženo testo podeliti na 8 jednakih delova, od kojih ćemo formirati loptice. 

Uključiti rernu da se greje na 190° C.

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razviti svaku lopticu u ovalni oblik veličine 12 x 8 cm i debljine oko 5 mm, pa ih redjati na pripremljen pleh.

Priprema pizza hlepčića:

Svaki hlepčić premazati maslinovim uljem. Na polovinu hlepčića rasporediti iseckan beli luk, pa posuti origanom i izrendanim sirom. Na ostale hlepčiće rasporediti salsu, pa posuti origanom i izrendanim sirom. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu na donju poziciju, a nakon 5 minuta premestiti na srednju poziciju i peći dok se hlepčići ne zarumene po svom obodu, što će biti vrlo brzo. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF