Hlepčići s bundevom



Bundeva je veličanstveno jesenje povrće/voće, koje zaista može imati široku primenu u kuhinji i biti dragoceni saveznik u mnogim receptima, uključujući i hleb. Karakteristično za ove hlepčiće s bundevom, pored mekoće i finog ukusa, jeste da podsećaju na pravu bundevu po obliku, boji i načinu na koji su ukrašeni.

Sastojci:

testo:

  • 420 g mekog brašna "tip 400"
  • 200 g sveže, očišćene, bundeve
  • 170 ml mleka
  • 35 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica soli
finale:
  • 1 žumance za premazivanje
  • 1 kašičica mleka
  • krupna so za posipanje
  • 6 neoljuštenih badema

Navedene mere su za 6 hlepčića prečnika 12 cm nakon pečenja. 

Priprema:

Pripremiti bundevu. Oprati je, odseći komad, oljuštiti koru i izmeriti 200 grama. Iseći bundevu na male komadiće. Skuvati ih na pari, što će biti vrlo brzo gotovo, jer je bundeva iseckana. Pasirkom ili viljuškom izgnječiti bundevu i ostaviti pire da se ohladi. Kako kuvati na pari ako nemamo posudje za tu namenu? U dublju šerpu sipati vodu do 1/3 visine i zagrejati je do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na umereno. Preko šerpe staviti žičanu cediljku odgovarajuće veličine, koja ne sme dodirivati vodu. U cediljku staviti komadiće bundeve i poklopiti. Periodično proveravati koliko su komadići omekšali. Bundevu možemo pripremiti ranije, staviti je u kutiju s poklopcem i čuvati u frižideru do upotrebe, ne duže od 2 dana. 

Izmeriti i zagrejati mleko. Neka bude za nijansu toplije nego inače, jer će se rashladiti u dodiru s bundevom. Izmeriti i prosejati brašno. Na pleh od šporeta postaviti pek-papir.

Priprema testa:

U veću činiju sipati 2/3 brašna, a ostatak ćemo dodavati tokom mešenja testa. U brašno dodati suvi kvasac i šećer, pa promešati suve sastojke.

U drugu činiju staviti pire od bundeve, pa dodati mleko, zatim ulje, jaje i kurkumu. Izmešati i sjediniti sastojke. Dodati tečne sastojke u činiju s brašnom i mešati kašikom uz dodavanje preostalog brašna. Dodati so. Kada smo dobili čvrstu smesu, mesiti testo rukom u činiji, a zatim prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i završiti mešenje. Da bi testo ostalo mekano i elastično, ne preterivati s dodavanjem brašna tokom mešenja. U čistu, pobrašnjenu, činiju staviti loptu od testa i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti na toplom mestu oko 40 do 60 minuta, ili dok testo ne udvostruči svoju zapreminu.

Deblji, pamučni, konac iseći na 6 delova dužine, otprilike, 50-55 cm. Pobrašniti ih.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i samo ga kotrljati kroz brašno, bez mešenja. Podeliti testo na 6 jednakih delova, pa svaki deo zaokružiti u vidu loptice, a zatim vezati pripremljenim debljim koncem (kanapom) čineći najmanje 4 okreta i završavajući sa čvorom. Višak konca odseći makazama. 

Redjati loptice s razmakom na pripremljen pleh. Ostaviti pleh na toplom mestu 20 minuta, da testo još jednom poraste. 

U medjuvremenu, uključiti rernu da se greje na 180° C. Umutiti žumance za premazivanje s mlekom. Premazati bundevice žumancetom, posuti krupnom solju, pa staviti pleh u zagrejanu rernu. Peći oko 25 minuta, dok lepo ne porumene. Ostaviti da se prohlade, pa pažljivo skinuti konac i u sredinu svake bundevice staviti badem.


















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF