Pita s dve vrste sireva



Ovo je recept koji će se svideti svima, a tako je jednostavan i lak za izradu. Pita ili pogača s dve vrste sireva izgledaće odlično i na svečanoj i na svakodnevnoj trpezi.

Sastojci:

testo:

  • 200 ml mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica (10 g) suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 1/2 žumanceta
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 350 g mekog brašna "tip 400"

nadev:

  • 100 g rendanog kačkavalja (ementalera, grijera, trapista)
  • 80 g feta sira

finale:

  • 1/2 žumanceta za premazivanje
  • 1 kašičica mleka
  • 2 prstohvata krupne soli za posipanje

Navedene mere su za okruglu pitu-pogaču prečnika oko 30 cm, ili za 8 solidnih parčića. 

Priprema:

Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti mleko. Žumance za premazivanje odvojiti od belanceta i u polovinu dodati 1 kašičicu mleka, pa dobro promešati. Drugu polovinu dodaćemo u testo. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek papir.

U činiju, u kojoj ćemo mesiti testo, sipati mlako mleko, a zatim dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Dodati ulje, jaje i polovinu žumanceta, a zatim varjačom ili spatulom promešati. Dodati polovinu izmerenog brašna i so, pa dobro izmešati. Dodavati preostalo brašno meseći testo u činiji dok ne formiramo kompaktno testo. Završiti s mešenjem na radnoj površini, bez dodavanja brašna ako je moguće. Testo će biti lagano lepljivo, a dužim mešenjem će lepljivost nestati. Staviti loptu od testa u čistu činiju, pokriti je plastičnom folijom i prekriti kuhinjskim ubrusom, da u ovim hladnim danima testo lakše udvostruči svoju veličinu.

Pripremiti nadev. Kačkavalj, ili neki drugi žuti sir, krupno izrendisati, pa preko njega izmrviti feta sir i lagano promešati. 

Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i dlanovima ili oklagijom kružno razviti na prst debljine.

Da bi testo bilo savršeno lepo oblikovano, kada ga razvijemo, pomoću poklopca prečnika 24-25 cm izrezati krug, a restlove od testa ponovo sastaviti, umesiti i razviti manji krug koji ćemo staviti preko većeg, i odozgo rasporediti 2/3 od pripremljenih sireva. 

Skupiti testo prema sredini, kao kad pravimo buhtle, i dobro zatvoriti da sir ne bi iscurio tokom pečenja. Sastav okrenuti "na dole", a odozgo pobrašniti pitu, pa je lagano pritisnuti dlanovima ili oklagijom formirajući pravilan krug.

Pitu staviti na pripremljen pleh i rukom popraviti ako se krug malo deformisao prilikom premeštanja. Pokriti pitu i ostaviti je da odmori desetak minuta.

Za to vreme uključiti rernu da se greje na 180° C. 

Premazati pitu sa svih strana žumancetom i posuti krupnom solju. Odozgo, u sredini, rasporediti preostali nadev od sireva. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pitu 20-25 minuta. Ako bude bilo potrebno, pokriti je alu-folijom u drugoj polovini pečenja. 



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF