Sastojci:
testo:
- 200 ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- 260-280 g mekog brašna tip 400
finale:
- 3 kašike mleka
- oko 50 g belog susama
- ulje za duboko prženje
Od navedenih mera, u zavisnosti od debljine razvijenog testa, dobićemo oko 30 pogačica veličine stranice 4-5 cm. Proveriti rok trajanja koji je utisnut na kesici od suvog kvasca.
Priprema:
Izmeriti i prosejati brašno. Izmeriti i smlačiti mleko.
U činiju u kojoj ćemo mesiti testo sipati mlako mleko. Dodati šećer i suvi kvasac, poklopiti i ostaviti nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
Dodati ulje i so, promešati pa dodavati malo po malo brašno. Mešati varjačom ili spatulom sve dok se smesa ne zgusne toliko da možemo da mesimo rukom najmanje 5 minuta, prvo u činiji, a zatim na radnoj površini. Fino zaokružiti testo, pa ga staviti u čistu, blago pobrašnjenu, činiju i pokriti plastičnom folijom. Kada je u stanu hladnjikavo, kao što je ovih dana pre početka grejne sezone, biće potrebno gotovo sat vremena da se testo udvostruči.
Izvaditi testo na brašnom posutu radnu površinu, pa ga pritiskajući dlanovima oblikovati u krug prečnika 20-25 cm. Odozgo premazati mlekom pomoću četkice, pa obilno posuti susamom. Posuti s malo brašna i oklagijom utisnuti susam u testo. Ako se bude lepilo za oklagiju, posuti još malo brašna. Pobrašniti radnu površinu pa okrenuti testo na drugu stranu i ponoviti postupak. Testo premazati mlekom, zatim posuti susamom. Pobrašniti odozgo da se oklagija ne bi lepila, pa razviti testo debljine 7 mm.
Oštrim nožem iseći testo na kvadrate 4-5 x 4-5 cm. Ostaviti ih da se odmore dok grejemo ulje za duboko prženje. Zagrejati ulje na umerenoj vatri, pa umočiti čačkalicu i ako su se pojavili mehurići - ulje je postiglo potrebnu temperaturu. Stavljati pecivo gornjom stranom u vruće ulje i pržiti nekoliko minuta sa svake strane, a zatim vaditi na upijajući papir. Kao i sva druga peciva i ovo je najukusnije dok je sveže.
Nema komentara:
Objavi komentar