Piletina u vinskom sosu s pečurkama




Sočna, pržena, piletina u pikantnom vinskom sosu s pečurkama.

Sastojci:
piletina:
  • 350 g pilećih fileta (2 komada)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 50 g brašna za oblaganje mesa
  • 3-4 kašike ulja za prženje
sos:
  • 200 g braon šampinjona
  • 1 kašičica suvog crnog luka (crni luk u granulama)
  • 2 čena belog luka
  • 125 ml suvog vina (u receptu je suvo roze vino)
  • 200 ml pilećeg bujona ili vode
  • 120 ml pavlake za kuvanje 20% mm
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za 2 osobe. Recept je prilagodljiv i lako se može udvostručiti ili utrostručiti za mnogo više osoba. Koristiti suvo vino, nikako slatko, jer se ono koristi za pripremu deserta.

Priprema:

Isprati pečurke u hladnoj vodi, pa ih poredjati na kuhinjski ubrus da se ocede i prosuše. Iseckati ih na listiće i ostaviti po strani. Oljuštiti i sitno iseckati beli luk. Isprati, posušiti i sitno iseckati peršun.

Priprema piletine:

Isprati pileće filete u hladnoj vodi i posušiti ih kuhinjskim ubrusom, a zatim odstraniti masnoću. Preseći filete po dužini da bismo dobili 4 šnicle, ili ih zaseći i rastvoriti da bismo dobili 2 veće šnicle. Staviti meso na dasku i pokriti ga plastičnom folijom. Istući šnicle ravnom stranom tučka preko folije. Skloniti foliju, a šnicle posoliti i pobiberiti. Svaku šniclu uvaljati u brašno, a višak brašna otresti. 

U većem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri. Dodati nabrašnjene šnicle i pržiti ih po 5 minuta sa svake strane, ili dok fino ne porumene. Izvaditi meso na tanjir i poklopiti ga da se šnicle ne ohlade.

U istom tiganju nastaviti s pripremom jela. 

Priprema sosa:

Ako je potrebno u tiganj dodati još malo ulja, a zatim dodati iseckane šampinjone i pržiti ih na umerenoj vatri sve dok ne omekšaju i sva tečnost koju su pustili listići ne bude isparila, a oni porumeneli. Dodati suvi crni luk i iseckan beli luk i vrlo kratko propržiti.

Dodati vino i na tihoj vatri, mešajući, dinstati dok alkohol ne bude ispario, a tečnost se redukovala. Tada dodati zagrejan bujon ili toplu vodu, a kad tečnost bude prokuvala polako dodavati, uz mešanje, pavlaku za kuvanje. Sasvim smanjiti vatru i lagano krčkati sos sve dok se ne bude delimično redukovao i zgusnuo. Probati sos i posoliti koliko je potrebno. Dodati iseckan peršun.

Vratiti ispržene šnicle u tiganj s pečurkama i dinstati zajedno nekoliko minuta. Ako se sos zbog brašna na šniclama bude previše zgusnuo, razrediti ga s malo tople vode. Kasnijim hladjenjem sos će se sve više zgušnjavati. Servirati odmah. Prilog može biti kuvano povrće, kuvana testenina ili pire krompir. 

Jela s piletinom i (ili) pečurkama se ne podgevaju. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF