Pasta u krem-sosu s graškom i šunkom




Savršeno kremasto, ekonomično i ukusno jelo, čija je priprema jednostavna i brza. Deca su naklonjena ovakvim jelima. 

Sastojci:
  • 200 g farfalle (leptiri) ili druge kratke testenine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašičica soli
  • 60 g pečenice ili pršute
  • 120 g svežeg ili zamrznutog graška
  • ~300 ml vode u kojoj se kuvala testenina
  • 250 ml pavlake za kuvanje 20% mm
finale:
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • prstohvat bibera
  • izrendani parmezan za posipanje

Navedene mere su za 2 osobe.

Priprema:

Izvaditi grašak iz zamrzivača, izmeriti potrebnu količinu, pa ga na cediljci isprati pod hladnom vodom. Iseckati pečenicu na kockice ili na štapiće. Oljuštiti crni luk, isprati ga pod vodom i sitno iseckati. 

Testeninu skuvati u velikom loncu punom ključale, posoljene vode, povremeno mešajući. Predvidjena dužina kuvanja napisana je u uputstvu proizvodjača paste, orijentaciono 10 minuta. Odvojiti 300 ml vode u kojoj se kuvala testenina, a ostatak procediti. 

Dok se testenina bude kuvala početi s pripremom sosa. 

U većem tiganju zagrejati maslinovo ulje na tihoj vatri, pa dodati iseckan crni luk i polovinu soli. Pržiti oko 5 minuta dok luk ne bude omekšao, pazeći da ne požuti. Dodati iseckanu pečenicu i grašak, propržiti mešajući nekoliko minuta, pa preliti polovinom vode u kojoj se kuvala testenina. Dinstati na tihoj vatri dok tečnost ne bude isparila. Probati nekoliko zrna graška, pa ako nisu mekana dodati ostatak vode u kojoj se kuvala testenina i nastaviti s dinstanjem. Kada tečnost bude isparila dodati pavlaku i kuvati dok se sos ne zgusne, što će se brzo dogoditi. 

Skloniti jelo s ringle. Probati, pa dosoliti. Dodati iseckan peršun i sveže samleven biber. Dodati skuvanu testeninu i promešati. Servirati odmah. Odozgo posuti parmezanom. Savet: svežem, mladom, grašku je potrebno daleko više vremena za kuvanje nego zamrznutom grašku, pa ga unapred i odvojeno skuvati. 


















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF