Interesantno i ukusno predjelo, ili deo hladnog bifea na proslavama i sedeljkama - takozvani "finger food". U knedlicama nema nekvalitetnih sastojaka, čak ne upijaju ni ulje poput nekih drugih prženja, a riba se ne oseća previše, nego taman onoliko koliko je potrebno da bi naznačilo od čega su napravljene. Kuglice se vrlo jednostavno i brzo pripremaju.
Sastojci:
- 240 g tunjevine u komadu iz konzerve (3 konzerve od 80 grama)
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 3-4 kašike izrendanog parmezana
- 3-4 kašike prezli
- prstohvat soli
- prstohvat bibera
- 1 kašika iseckanog peršuna
- brašno za valjanje knedlica
- ulje za duboko prženje
Od navedenih sastojaka dobićemo oko 28 vrlo zasitnih knedlica prečnika 2-2.5 cm. Ne koristiti komadiće tunjevine. Važno je da tunjevina bude kvalitetna, a u receptu je Rio Mare tuna u maslinovom ulju.
Priprema:
U činiju staviti jaje, pa ga izmutiti viljuškom. Dodati feta sir, pa i njega izgnječiti viljuškom. Dodavati redom parmezan, dobro ocedjenu tunjevinu, biber, peršun, i onoliko kašika prezli koliko je potrebno da bi smesa postigla čvrstinu i bila spremna za oblikovanje. Smesu probati i posoliti ako je potrebno, s obzirom da je feta sir prilično slan.
Izmedju dlanova oblikovati kuglice, pa svaku uvaljati u brašno i spustiti na tanjir.
U manjoj šerpici zagrejati na umerenoj vatri ulje za prženje - toliko da kuglice mogu da plivaju, pa stavljati po nekoliko komada. Temperatura ulja mora biti umerena, inače će knedlice odmah pocrneti, a iznutra ostati nepečene. Okretati ih prilikom prženja da bi ravnomerno porumenele.
Posle nekoliko minuta će dobiti zlatno-žutu boju, pa ih izvaditi na kuhinjski papir, a na vruće ulje staviti sledeću turu. Preseći jednu kuglicu da bismo proverili da li je iznutra pečena.
Možemo ih jesti tople, a i sa sobne temperature. Ukoliko knedlice ostavljamo za sutradan, obavezno ih čuvati u poklopljenoj kutiji u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar