Recept je iz stare kulinarske knjižice, izdate 1976. godine, za brz, ukusan i jednostavan obrok. Hleb koji je pripremljen na ovakav način nije mastan kao prženice, a recept je ekonomičan i koristan zato što možemo upotrebiti preostalu šunku i sir iz frižidera.
Sastojci:
- 8-9 krišaka tost hleba
- 2 dl mleka
nadev:
- 2 krupna jajeta
- 150 g trapista, gaude ili kačkavalja
- 100 g pečenice, šunke ili pančete
- 2 kašike narendanog parmezana
- 150 g kisele pavlake 20% mm
- 1 kašika iseckanog peršuna
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
Tost hleb je praktičniji zbog svog četvrtastog oblika i svaka kriška je jednake debljine, ali možemo upotrebiti i veknu hleba koju ćemo iseći na tanke kriške. U zavisnosti od veličine jaja, nadeva će biti za 8 ili 9 kriški hleba. Recept dopušta izvesna odstupanja od navedenih mera, pa ukoliko nam je u frižideru ostalo nešto manje pečenice i kačkavalja, upotrebićemo onoliko koliko imamo, uz korekciju količine kisele pavlake, da nam nadev ne bi bio redji nego što je potrebno.
Priprema:
Na pleh od šporeta postaviti papir za pečenje i premazati ga puterom ili uljem.
Uključiti rernu da se greje na 200°C, a taman toliko vremena će biti potrebno za pripremu recepta.
Pripremiti tost hleb, ili iseći 8-9 kriški hleba, pa i više ako su kriške male. Po želji skinuti koricu. Na tost hlebu nije potrebno odseći koricu zato što je mekana. Svaku krišku, vrlo kratko, umočiti u hladno mleko i spustiti je na pleh.
Umutiti jaja, dodati kiselu pavlaku, zatim dodati na kockice iseckanu pečenicu, šunku ili pančetu. Dodati sitnije ili krupnije izrendan sir, parmezan, so, biber i peršun. Nadev dobro izmešati, pa kašikom rasporediti preko hleba.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 20 minuta, ili dok sendviči ne porumene i odozgo i odozdo. Poslužiti tople uz čaj, pivo ili jogurt.
Nema komentara:
Objavi komentar