Uskršnja jaja u prirodnim, pastelnim, tonovima




Jaja su neizostavan deo uskršnje tradicije i farbaju se na našim prostorima još od 16. veka. Najčešće je Veliki petak dan za farbanje jaja, ali etnolozi kažu da nećemo pogrešiti ako ih farbamo u četvrtak, petak ili čak subotu. Jedini dan kada se jaja ne farbaju je nedelja - Vaskrs. Sledi recept za veoma lepa uskršnja jaja u pastelnim tonovima, obojena bez hemikalija.

Sastojci:
  • 12-15 komada belih jaja
  • 1 kašika soli
Bojenje crvenim kupusom
  • 800 g crvenog kupusa
  • 2.2 l vode
  • 1/2 kašike sode bikarbone
  • 2 kašike alkoholnog sirćeta 9%
Bojenje kurkumom
  • 700 ml vode
  • 2 kašike kurkume
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta 9%

Koristiti isključivo bela jaja. Stajanjem i sušenjem će se boja, odnosno nijansa, menjati. Obojena jaja imaće mat, baršunasti, izgled i nije ih potrebno premazivati uljem zbog sjaja.

Priprema:

Priprema kupusa:

Skinuti spoljne listove sa glavice crvenog kupusa, isprati je pod tekućom vodom i prepoloviti ako je velika. Skloniti koren. Iseckati glavicu kupusa, ili polovinu glavice, na manje komade. Nije potrebno da kupus bude sitno iseckan kao za salatu. U veliku šerpu staviti kupus i preliti s 2.2 litre vode tako da kupus bude sasvim pokriven. Potrebno je mnogo vode zato što ćemo na kraju podeliti tečnost od kuvanog kupusa na tri mesta, za tri nijanse. Vodu s kupusom dovesti do ključanja, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati 30 minuta. Ovo možemo napraviti uveče i ostaviti da se hladi do jutra. Procediti kroz cediljku za supu. Ako se proceđena tečnost bude sasvim ohladila, malo je zagrejati, smlačiti, pre upotrebe. 

Priprema jaja:

Izabrati sveža, sitnija, bela jaja i ostaviti ih na sobnoj temperaturi preko noći. Svako jaje oprati pod hladnom tekućom vodom. Izabrati šerpu u kojoj će jaja biti postavljena u jednom redu. Preliti ih hladnom vodom da budu pokrivena i dodati so. Zagrejati vodu na umerenoj vatri, a kad proključa kuvati 13-15 minuta. Ako je potrebno, smanjiti temperaturu tako da voda lagano struji. Preliti jaja hladnom vodom tek da se malo prohlade. 

Bojenje jaja crvenim kupusom:

Boja će se menjati u zavisnosti od dodataka i od toga koliko dugo ćemo držati jaja u rastvoru za bojenje. Za svetliju nijansu potrebno je najmanje 2 sata, za tamniju do 6 sati. U receptu su jaja koja su bila natopljena 2-5 sati. Proveravati dobijenu boju jednostavnim vađenjem i vraćanjem jaja u tečnost. Važno je da jaja stalno budu pokrivena rastvorom. 

Podeliti kuvana jaja na onoliko delova, koliko želimo da imamo od svake nijanse. 
Da bismo dobili tri različite nijanse, podelićemo proceđenu tečnost od kupusa u tri posude. Ako delimo ravnomerno, biće oko 700 ml po posudi. Ako želimo više plavih jaja, a manje tirkizno-zelenih, u skladu s tim ćemo podeliti tečnost, a i odabrati veličinu posude. Voditi računa da to budu posude koje se mogu oprati od boje. 

U prvu tečnost bez ikakvih dodataka, stavićemo nekoliko kuvanih jaja. Držati ih potopljene u rastvoru najmanje 2 sata. Nakon vađenja i sušenja jaja će biti plave boje, a od dužine stajanja u rastvoru nijansa će biti svetlija ili tamnija i na taj način možemo da nijansiramo jaja, pa da jedno izvadimo posle 2 sata, drugo posle 4 sata, treće posle 6 sati. 

U drugu tečnost ćemo dodati pola kašike sode bikarbone i promešati dok se soda ne otopi. Boja će se promeniti u plavo-zelenu nijansu. Staviti nekoliko kuvanih jaja, koja moraju biti sasvim potopljena u rastvor. Povremeno ih okrenuti u rastvoru. Posle 2 sata proveriti boju. Nakon vađenja i sušenja jaja će biti tirkizno-zelene boje, a od dužine stajanja u rastvoru nijansa će biti svetlija ili tamnija i na taj način možemo da nijansiramo jaja, pa da jedno izvadimo posle 2 sata, drugo posle 4 sata, treće posle 6 sati. 

U treći rastvor ćemo dodati 2 kašike sirćeta. Tečnost će biti crveno-ljubičasta, ali će vremenom, odnosno stajanjem, poplaveti. Staviti nekoliko kuvanih jaja, koja moraju biti sasvim potopljena u rastvor. Povremeno ih okrenuti u rastvoru. Posle 2 sata proveriti boju. Nakon vađenja i sušenja jaja će biti plavo-zelene boje, a od dužine stajanja u rastvoru nijansa će biti svetlija ili tamnija i na taj način možemo da nijansiramo jaja, pa da jedno izvadimo posle 2 sata, drugo posle 4 sata, treće posle 6 sati. 

Bojenje jaja kurkumom:

U manju šerpicu sipati vodu, dodati kurkumu i sirće. Promešati. Zagrejati rastvor do ključanja, skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi. U prohlađen rastvor staviti nekoliko kuvanih jaja, koja moraju biti sasvim potopljena. Povremeno ih okrenuti u rastvoru. Posle 2 sata proveriti boju. Nakon vađenja iz rastvora, ovlaš isprati jaja hladnom vodom da bismo uklonili zrnca kurkume. Posle sušenja jaja će biti nežno žute boje, a ako budu stajala duže u rastvoru boja će biti intenzivnija.































Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF