Fokača




Klasična italijanska fokača je lagani, vazdušasti i nežni hleb bogatog ukusa, napravljen od brašna, kvasca, vode, soli, maslinovog ulja i ruzmarina. U antičkom Rimu "panis focacius" bio je ravan hleb pečen na ognjištu. 
Kako se tradicija širila različitim podnebljima, drugačiji običaji i lokalni sastojci uticali su na pojavu brojnih varijanti hleba. 
Fokaču možemo poslužiti kao predjelo, hleb uz glavni obrok, ili užinu.
Izrada nije komplikovana, ali je potrebno malo strpljenja, jer proces mešenja testa zahteva odredjeno vreme. 

Sastojci:
  • 1/2 paketića svežeg kvasca (20 grama) ili 1/2 kesice suvog kvasca (5 grama)
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica šećera
  • 370 g prosejanog namenskog brašna 
  • 105 ml maslinovog ulja ili 7 kašika 
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 ravna kašičica suvog ruzmarina
finalna faza:
  • 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje fokače
  • prstohvat krupne soli za posipanje
  • 1 kašičica suvog ruzmarina za posipanje
završna nota:
  • 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje ispečene fokače

Fokača je prečnika 33 cm. Biće potrebno dosta maslinovog ulja, ukupno 165 ml, ili 11 kašika po 15 ml.

Priprema:

Prosejati brašno.

U duboku činiju sipati mlaku vodu, dodati šećer i kvasac, pa izmešati. Dodati 2 kašike brašna, pokriti činiju i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. Ako je u pitanju suvi kvasac, neka voda bude za nijansu toplija.

Dodati 2 kašike maslinovog ulja, so i ruzmarin. Dodati 2/3 izmerenog brašna. Mesiti u činiji dok se sastojci ne budu sjedinili, a zatim testo prebaciti na radnu površinu i mesiti nekoliko minuta uz dodavanje preostalog brašna. Brašno bi trebalo dozirati toliko da testo ostane meko, glatko i elastično. Ukoliko je lepljivo, dodati još malo brašna. Ipak, imati u vidu da je bolje da testo bude pomalo lepljivo, nego pretrpano brašnom i suvo.

Premazati loptu od testa s 2 kašike maslinovog ulja, pa je staviti u čistu činiju i okrenuti nekoliko puta kako bi ulje pokrilo testo sa svih strana. Preko činije rastegnuti plastičnu foliju. Ostaviti na toplom mestu dok se testo ne bude udvostručilo. 


Premazati pleh za pečenje pizze maslinovim uljem. Ukoliko je pleh perforiran, vodiiti računa da ulje ne iscuri na drugu stranu, ili staviti pek-papir, pa ga namazati uljem.


Prebaciti testo iz činije na pleh, a zatim ga razvući rukama ravnomerno preko celog pleha. Navedena količina sastojaka za testo biće taman za prečnik pleha od 33 cm.


Pokriti testo plastičnom folijom, pa ostaviti 15 minuta da se odmara.


Skloniti foliju, pa testo preliti s 2 kašike maslinovog ulja. Prstima "bušiti" testo i praviti duboka udubljenja sve do pleha. Pokriti čitavo testo "rupama", koje će stvoriti bolju teksturu i pomoći bržem i ravnomernijem pečenju hleba.


Ponovo pokriti folijom i ostaviti 20-30 minuta da se testo odmara i udvostruči.

Ušli smo u finalnu fazu. Uključiti rernu da se greje na 220°C. 


Preliti testo s 2 kašike maslinovog ulja, pa razmazati četkicom po celoj fokači. Posuti ruzmarinom i krupnom solju.

Peći u zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok fokača ne porumeni. 


Nakapati poslednje 2 kašike maslinovog ulja i premazati četkicom celu gornju površinu. Ostaviti da se hleb ohladi pre sečenja.


Mekana, nežna iznutra, a spolja hrskava, fokača će imati puterast ukus iako uopšte nema putera. Servirati uz pršutu ili kvalitetnu šunku.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF