Slane polumesec-kiflice




Ukusno i dekorativno pecivo s nadevom od začinjenog krompira :) Testo je izuzetno mekano, elastično i podatno za rad, a izrada kiflica nije komplikovana, samo zahteva malo više vremena i strpljenja. Dakle, ne pokušavati s idejom "na brzaka" :) 

Sastojci:
testo:
  • 400 g namenskog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žumance za premazivanje
  • 100 g omekšalog putera
  • 60 ml mleka
  • 60 ml milerama
  • 50 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
nadev:
  • 5 krompira srednje veličine
  • 100 g feta sira ili sirka
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica slatke tucane paprike
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za 22 kiflice dužine 9-10 cm. 

Priprema:

Priprema nadeva
U slanoj vodi skuvati oljušten krompir. Neka bude za nijansu manje kuvan, da bismo mogli kasnije da ga izrendamo. Ukoliko se bude prekuvao - ispasiraćemo ga.
Ocediti vodu i ostaviti krompir nekoliko minuta da se prohladi. 
Izrendati ga "na krupno" u činiju. 
Dodati puter, tucanu papriku, biber, iseckan peršun, sirko ili izmrvljen feta-sir. Promešati. Probati, pa posoliti prema ukusu. Ukoliko dodajemo feta-sir, biće potrebno manje soli. Ostaviti nadev po strani.

Priprema testa
U činiju staviti omekšao puter, pa dodati mleko, mileram, so, ulje, prašak za pecivo i jaje. Promešati, pa dodavati malo po malo prosejanog brašna. Oko 350 grama će ići u testo i 50 grama za mešenje. Kada smo u činiji formirali kompaktno testo, prebaciti ga na radnu površinu i završiti mešenje. Posuti radnu površinu brašnom i razviti oklagijom testo debljine 2 milimetra. 
Iseći pravougaonike dimenzija 9 x 7 cm, a svaki će imati po 3 proreza dužine 6 cm. Da bi svi prorezi bili iste veličine upotrebićemo ravnu, oštru, površinu, recimo, lopaticu za kolače. Ukoliko je širina lopatice manja od 6 cm, prilagodićemo naše pravougaonike toj dimenziji. Okrajke pokupiti, premesiti i ponovo razviti, i tako raditi dok ima testa.

Na pleh od šporeta staviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 190°C. 

Uzimati po kašičicu nadeva i rukom formirati valjkasti oblik. Nadev postaviti dijagonalno na pravougaonik, pa prebaciti preko njega dva suprotna kraja testa, okrenuti sastav prema dole i rukom saviti kiflicu u oblik polumeseca. 
Kiflice redjati na pleh. Premazati ih žumancetom koje smo izmešali s par kapi vode. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, ili dok fino ne porumene. 





















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF