Izreku da je sve što je brzo = kuso, demantovaće recept u nastavku :)
Lagani recept sa svinjskim mesom, za one dane kad nemamo mnogo vremena za kuvanje, a ipak želimo odličan, kvalitetan, ukusan i kuvani obrok.
Sastojci:
- 4 deblje sečene krmenadle ili 350 g svinjskog filea
- 3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli po krmenadli
- prstohvat bibera po krmenadli
- prstohvat mlevene paprike po krmenadli
- 200 g svežih šampinjona
- ulje od prženja krmenadli
- 1 kašika putera
- 1 kašičica senfa
- 2 krupna čena belog luka
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat bibera
- 1 kašika brašna
- 250 ml vode ili bujona
- 1 kašičica iseckanog peršuna
Navedene mere su za 2 osobe. U receptu je svinjski file.
Priprema:
Šampinjone oprati i iseći na listiće. Beli luk očistiti i sitno iseći.
Krmenadle ili file isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Skinuti masnoću, a s krmenadli i kosti. File iseći na 3 cm debele komade i dlanom pritisnuti formirajući medaljone. Ni krmenadle, ni medaljone, ne lupati tučkom. Svaki komad mesa posoliti, pobiberiti i posuti mlevenom paprikom.
Na tihoj vatri u tiganju zagrejati maslinovo ulje. Poredjati medaljone ili krmenadle i pržiti desetak minuta uz okretanje, dok fino ne porumene. Izvaditi na čist tanjir i poklopiti da se ne hlade.
Zagrejati vodu ili bujon.
Koristiti isti tiganj u kome smo pržili meso. Maslinovom ulju dodati kašiku putera, pa kad se bude rastopio dodati isečene šampinjone i dinstati nekoliko minuta. Dodati iseckan beli luk i senf, pa dinstati par minuta. Dodati kašiku brašna, promešati, pa odmah sipati zagrejanu vodu ili bujon. Mešati sos dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti, pa probati i doterati ukus. Vratiti meso u tiganj i zajedno krčkati desetak minuta. Gustinu sosa možemo sami podešavati dodavanjem vode. Sos će se hladjenjem zgušnjavati. Posuti jelo peršunom.
Jelo servirati odmah i ne podgrevati ga.
Nema komentara:
Objavi komentar