Iako nam je nakon otomanske okupacije ostalo mnogo fantastičnih i omiljenih recepata koji se i dan-danas nalaze na našoj trpezi, ipak smo ih unekoliko izmenili u odnosu na autentičnu verziju.
Odlučila sam da napravim djuveč najsličnije moguće originalu i jedino što sam promenila je vrsta mesa, umesto jagnjetine sam koristila svinjski file.
Pored predivnog ukusa mnogo je jednostavnija priprema, zato što se svi sastojci slažu u "djuvečaru" bez prethodnog dinstanja, a zatim se peku u rerni.
Jelo je odlično čak i za letnje vrućine, jer ne zahteva stajanje uz šporet - stavimo tepsiju u rernu i zaboravimo na ručak :)
Djuveč će biti skuvan, ali ne i raskuvan nego kompaktan, a zalogaji će se prosto topiti u ustima :)
Sastojci:
- 300 g svinjskog filea ili karea
- 2 manje glavice crnog luka
- 2 crvene paprike, sveže ili pečene
- 1 veći krompir
- 1 šargarepa srednje veličine
- 50 g boranije
- 1 manja tikvica ili patlidžan
- 2-3 čena belog luka
- 100 ml gustog soka od paradajza
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 - 1 1/2 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike ulja za mazanje tepsije
Navedene mere su za 2 osobe.
Priprema:
Sasvim jednostavna priprema, koja se sastoji od redjanja različitih slojeva u prikladnu posudu, a zatim gotovo dvosatno pečenje u rerni, koje ne zahteva nikakvo angažovanje.
Namazati vatrostalnu činiju, glinenu posudu ili tepsiju uljem. Oljuštiti, oprati i sitno iseći crni luk. Staviti ga u činiju kao prvi sloj.
Isprati meso pod hladnom vodom, posušiti ga kuhinjskim ubrusom, očistiti od opnica i masnoće, pa iseći na kocke. Staviti u činiju preko crnog luka. Posoliti prstohvatom soli.
Oprati paprike, očistiti ih od semenki i iseći na kriške. Ukoliko su paprike ispečene i zaledjene, odlediti ih, skloniti semenke i skinuti ljusku, pa ih iscepkati po dužini. Poredjati ih preko mesa.
Oprati i oljuštiti veći krompir, pa ga iseći na krupne kocke. Staviti u činiju preko paprika. Posoliti prstohvatom soli.
Oprati i oljuštiti šargarepu, pa je iseći na krupne kolutove. Poredjati ih preko krompira. Preko šargarepe složiti boraniju.
Oprati i oljuštiti tikvicu, pa odstraniti sredinu sa semenkama, a čvrsti deo iseći na štapiće i poredjati na sam vrh našeg djuveča. Izmedju štapića ubaciti 2-3 oljuštena čena belog luka.
Preliti povrće s 2 kašike maslinovog ulja.
Zagrejati rernu na 200°C.
Izmeriti 100 ml gustog soka od paradajza, pa mu dodati so, majčinu dušicu, biber i promešati. Preliti preko poredjanih tikvica i činiju pokriti alu-folijom. Ukoliko se slojevi povrća nalaze do samog vrha posude, izmedju folije i povrća obavezno ubaciti pek-papir.
Staviti posudu s djuvečom na veći pleh, jer je verovatno da će tokom krčkanja sokovi iz jela isprskati rernu.
Djuveč peći sat vremena s folijom, zatim skinuti foliju i peći sledećih pola sata, do sat vremena. Povrće će pustiti svoje sokove, pa će biti nešto više tečnosti, koja će gotovo sasvim ispariti do kraja pečenja. Ako nešto ostane, povrće će upiti tokom hladjenja.
Jela s krompirom se ne podgrevaju.
Isprobano na Kulinarici, hvala na poverenju :)
OdgovoriIzbrišicrvenakapica, dr. Log-in
27.08.18. 16:53
Isproban recept,savrseno i povrce i meso se topi u ustima,hvala za recept!