Gazpacho, hladna supa od povrća




Gazpacho supa je zapravo salata u tečnom obliku :)

Osvežavajuća, tradicionalna, supa poreklom iz Španije, koja se ne kuva, brzo se pravi i brzo jede :) U osnovi od paradajza, supa je poput šarene salate u tečnom obliku. Često, najjednostavnija jela imaju pravo bogatstvo ukusa. 
Inače, "Souping Diet" je novi hit za detoksikaciju, čišćenje organizma i, naravno, mršavljenje :)

Sastojci:
  • 5 paradajza srednje veličine
  • 1/2 krastavca
  • 1 manja mesnata crvena paprika
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat šećera
  • 1 manja kriška hleba
  • 1-2 kašike jabukovog sirćeta
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika isečenog peršuna (nije obavezno)
završna nota:
  • 2 kriške prepečenog hleba
  • 1 čen belog luka za trljanje kriški
  • 1 kašika seckanih krastavaca
  • 1 kašika seckane paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja

Količine su za dve osobe. Supa će biti pikantnija ako dodamo nešto više bibera i ljutu papriku.

Priprema:

1/3 povrća ćemo sitno, sitno, iseći i staviti u činiju, a 2/3 ćemo iseći malo krupnije i staviti u blender koji će ga samleti. 

Paradajz oljuštiti, prepoloviti i izvaditi semenke. Deo sitno iseći i staviti u činiju, s deo staviti u blender.

Krastavac dobro oprati, delimično oljuštiti i prepoloviti po dužini. Odstraniti semenke ukoliko su krupne, pa iseći na kockice samo čvrst deo. Jednu kašiku iseckanog krastavca ostaviti za dekoraciju, deo staviti u činiju, a deo u blender.

Papriku oprati i izvaditi semenke. Jedan deo sitno iseći i stavitii u činiju, jednu kašiku isečene paprike ostaviti za dekoraciju, a ostalo staviti u blender. 

Oljuštiti crni luk, prepoloviti ga, pa jedan deo sitno iseći i staviti u činiju, a drugi deo iseći na kriške ii staviti u blender.

Oljuštiti čen belog luka, prepoloviti ga po dužoj strani, izvaditi sredinu, usitniti ga i staviti u blender.

Oprati grančicu peršuna i usitniti je. Staviti u blender.

Krišku hleba iseći na kockice, pa staviti u blender. 

Sve sastojke u blenderu usitniti do kašaste strukture. Nije potrebno dodavanje leda u blender ako je povrće izvadjeno iz frižidera. Ukoliko je sadržaj u blenderu previše gust, dodati malo vode ili soka od paradajza. Začiniti supu prstohvatom šećera i bibera, posoliti, dodati sirće, sok od limuna i maslinovo ulje. Izmiksati.     

Kašastu supu dodati povrću u činiji i fino izmešati. Probati, pa doterati ukus. Pokriti činiju plastičnom folijom i supu ohladiti u frižideru.

Prepeći kriške hleba, pa ih istrljati belim lukom.

Servirati supu i ukrasiti je pripremljenim iseckanim povrćem i maslinovim uljem. Poslužiti uz prepečen hleb.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF