Gazpacho supa je zapravo salata u tečnom obliku :)
Osvežavajuća, tradicionalna, supa poreklom iz Španije, koja se ne kuva, brzo se pravi i brzo jede :) U osnovi od paradajza, supa je poput šarene salate u tečnom obliku. Često, najjednostavnija jela imaju pravo bogatstvo ukusa.
Inače, "Souping Diet" je novi hit za detoksikaciju, čišćenje organizma i, naravno, mršavljenje :)
Sastojci:
- 5 paradajza srednje veličine
- 1/2 krastavca
- 1 manja mesnata crvena paprika
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 1 kašičica soli
- prstohvat šećera
- 1 manja kriška hleba
- 1-2 kašike jabukovog sirćeta
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika isečenog peršuna (nije obavezno)
- 2 kriške prepečenog hleba
- 1 čen belog luka za trljanje kriški
- 1 kašika seckanih krastavaca
- 1 kašika seckane paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
Količine su za dve osobe. Supa će biti pikantnija ako dodamo nešto više bibera i ljutu papriku.
Priprema:
1/3 povrća ćemo sitno, sitno, iseći i staviti u činiju, a 2/3 ćemo iseći malo krupnije i staviti u blender koji će ga samleti.
Paradajz oljuštiti, prepoloviti i izvaditi semenke. Deo sitno iseći i staviti u činiju, s deo staviti u blender.
Krastavac dobro oprati, delimično oljuštiti i prepoloviti po dužini. Odstraniti semenke ukoliko su krupne, pa iseći na kockice samo čvrst deo. Jednu kašiku iseckanog krastavca ostaviti za dekoraciju, deo staviti u činiju, a deo u blender.
Papriku oprati i izvaditi semenke. Jedan deo sitno iseći i stavitii u činiju, jednu kašiku isečene paprike ostaviti za dekoraciju, a ostalo staviti u blender.
Oljuštiti crni luk, prepoloviti ga, pa jedan deo sitno iseći i staviti u činiju, a drugi deo iseći na kriške ii staviti u blender.
Oljuštiti čen belog luka, prepoloviti ga po dužoj strani, izvaditi sredinu, usitniti ga i staviti u blender.
Oprati grančicu peršuna i usitniti je. Staviti u blender.
Krišku hleba iseći na kockice, pa staviti u blender.
Sve sastojke u blenderu usitniti do kašaste strukture. Nije potrebno dodavanje leda u blender ako je povrće izvadjeno iz frižidera. Ukoliko je sadržaj u blenderu previše gust, dodati malo vode ili soka od paradajza. Začiniti supu prstohvatom šećera i bibera, posoliti, dodati sirće, sok od limuna i maslinovo ulje. Izmiksati.
Kašastu supu dodati povrću u činiji i fino izmešati. Probati, pa doterati ukus. Pokriti činiju plastičnom folijom i supu ohladiti u frižideru.
Prepeći kriške hleba, pa ih istrljati belim lukom.
Servirati supu i ukrasiti je pripremljenim iseckanim povrćem i maslinovim uljem. Poslužiti uz prepečen hleb.
Nema komentara:
Objavi komentar