U ovom receptu grisine su izradjene od beskvasnog, prhkog, masnog, testa i za razliku od hlebnog testa - tope se u ustima :)
Sastojci:
- 150 g ohladjenog putera
- oko 200 g namenskog brašna
- 50 g graham brašna za integralni hleb
- 1 kaf. kaš. soli
- 1 kaf. kaš. šećera
- 1 žumance
- 2 kašike konjaka
- 250 ml vode
- 1 kašika šećera
- 50 g semenki suncokreta
- 20 g kima
- 20 g lanenog semena
- krupna so za posipanje
Od navedenih mera izaći će 25 grisina dužine 17 cm.
Seme suncokreta može da užegne zbog visokog procenta ulja, pa prilikom kupovine proveriti datum i ako je moguće pomirisati.
Umesto konjaka poslužiće domaća rakija.
Priprema:
Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Izmeriti i prosejati belo brašno.
Puter iseći na kockice i staviti u činiju. Dodati graham brašno i polovinu belog brašna. Ostatak ćemo dodavati postepeno u toku mešenja testa. Posoliti i dodati šećer. Prstima utrljati puter u brašno, ili brašno u puter. Dodati konjak i žumance i umesiti elastično testo. Ukoliko smo preterali s brašnom, pa je testo previše sipkavo i suvo, dodati još malo putera pa nastaviti s mešenjem. Ako brašno budemo dodavali malo po malo, do toga sigurno neće doći.
U činiji koja je dužine štapića, ili duža, pomešati semenke suncokreta, lana i kima.
U drugoj činiji razmutiti i sjediniti šećer i vodu.
Otkidati od testa komadiće veličine krupnog oraha i prstima kotrljati po radnoj površini dok ne dobijemo štapić veličine olovke. Pobrašniti površinu na koju ćemo stavljati štapiće. Ukoliko nismo zadovoljni rezultatom, vratiti testo u oblik loptice i ponovo valjati štapić.
Svaki štapić, držeći ga za krajeve, na kratko umočiti u vodu s šećerom, a zatim ga staviti u činiju sa semenkama. Kada u činiji bude nekoliko štapića - protresti je levo-desno, a semenke će se zalepiti na štapiće.
U medjuvremenu, zagrejati rernu na 160°C. Štapiće prebaciti na pripremljen pleh, posoliti krupnom solju ukoliko semenke nisu slane i staviti u zagrejanu rernu. Peći 30-35 minuta.
Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti grisine na plehu dok se ne budu ohladile, jer su prilično prhke i lomljive. Kad se ohlade dobiće na čvrstini.
Nema komentara:
Objavi komentar