Integralne grisine




Grisine su hrskavi štapići veličine olovke, neujednačenog, rustičnog, izgleda, koji je posledica procesa oblikovanja štapića rukama. Recept je nastao u srednjem veku u Italiji i originalno se izradjuje od hlebnog testa, a štapići mogu biti aromatizovani semenkama, pršutom, ili začinima, koji će menjati ukus grisina.

U ovom receptu grisine su izradjene od beskvasnog, prhkog, masnog, testa i za razliku od hlebnog testa - tope se u ustima :)

Sastojci:
  • 150 g ohladjenog putera 
  • oko 200 g namenskog brašna
  • 50 g graham brašna za integralni hleb
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1 žumance
  • 2 kašike konjaka
kvašenje:
  • 250 ml vode
  • 1 kašika šećera
omotač:
  • 50 g semenki suncokreta
  • 20 g kima
  • 20 g lanenog semena
završna nota:
  • krupna so za posipanje

Od navedenih mera izaći će 25 grisina dužine 17 cm.
Seme suncokreta može da užegne zbog visokog procenta ulja, pa prilikom kupovine proveriti datum i ako je moguće pomirisati.
Umesto konjaka poslužiće domaća rakija.

Priprema:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Izmeriti i prosejati belo brašno.

Puter iseći na kockice i staviti u činiju. Dodati graham brašno i polovinu belog brašna. Ostatak ćemo dodavati postepeno u toku mešenja testa. Posoliti i dodati šećer. Prstima utrljati puter u brašno, ili brašno u puter. Dodati konjak i žumance i umesiti elastično testo. Ukoliko smo preterali s brašnom, pa je testo previše sipkavo i suvo, dodati još malo putera pa nastaviti s mešenjem. Ako brašno budemo dodavali malo po malo, do toga sigurno neće doći.

U činiji koja je dužine štapića, ili duža, pomešati semenke suncokreta, lana i kima.

U drugoj činiji razmutiti i sjediniti šećer i vodu. 

Otkidati od testa komadiće veličine krupnog oraha i prstima kotrljati po radnoj površini dok ne dobijemo štapić veličine olovke. Pobrašniti površinu na koju ćemo stavljati štapiće. Ukoliko nismo zadovoljni rezultatom, vratiti testo u oblik loptice i ponovo valjati štapić.

Svaki štapić, držeći ga za krajeve, na kratko umočiti u vodu s šećerom, a zatim ga staviti u činiju sa semenkama. Kada u činiji bude nekoliko štapića - protresti je levo-desno, a semenke će se zalepiti na štapiće. 

U medjuvremenu, zagrejati rernu na 160°C. Štapiće prebaciti na pripremljen pleh, posoliti krupnom solju ukoliko semenke nisu slane i staviti u zagrejanu rernu. Peći 30-35 minuta. 

Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti grisine na plehu dok se ne budu ohladile, jer su prilično prhke i lomljive. Kad se ohlade dobiće na čvrstini.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF